Rechters: "Verkiezingen in provinciale kringen onwettig"

04/05/10 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

De Nederlandstalige voorzitters van de rechtbanken van eerste aanleg waarschuwen dat er geen verkiezingen kunnen plaatsvinden met de provinciale kieskringen, maar wel met de kleine kiesarrondissementen van vroeger. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) legt het advies naast zich neer.

Rechters: "Verkiezingen in provinciale kringen onwettig"

© Belga

De voorzitters verwijzen met hun stelling naar het Grondwettelijk Hof, dat een oplossing voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde had geëist.

Ze vinden dat de inwoners van Leuven worden gediscrimineerd tegenover die van Halle-Vilvoorde en hebben daarom vragen bij de indeling in provinciale kieskringen.

Brief

In een brief die maandag werd verstuurd naar Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD), premier Yves Leterme (CD&V), minister Turtelboom en de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Ghislain Londers, waarschuwen de voorzitters voor een "juridisch vacuüm".

Het is niet helemaal duidelijk hoe zwaar het advies van de rechters weegt. Het gaat alleen om de Nederlandstalige rechtbankvoorzitters, die schrijven dat ze die mening zijn toegedaan. Het valt nog te bekijken hoe dwingend die mening is.

Vervangen

In een reactie in De Ochtend op Radio 1 zei minister Turtelboom dat de wet moet toegepast worden, en die stelt dat de kiesomschrijvingen provinciaal georganiseerd zijn.

"De rechters hebben het advies uit eigen initiatief geschreven", zegt Turtelboom. "Ik neem er akte van, maar ik moet de wet toepassen. Je kunt niet terugkeren naar arrondissementele kieskringen zonder nieuwe wet."

Het laatste woord in de verkiezingen is aan de kiezer, niet aan de rechters, aldus nog Turtelboom. "Rechters die zich niet willen neerleggen bij de provinciale kieskringen, zullen we vervangen. We moeten ervoor zorgen dat we daar wel mee kunnen werken".

Onze partners