Rechter: 'Stop met Farid Le Fou alsmaar te verplaatsen'

12/09/12 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

De kortgedingrechter in Brussel verplicht de Belgische staat om op te houden met het regelmatig overbrengen van de moeilijke gevangene Farid Bamouhammad van de ene gevangenis naar de andere en een 'vaste' gevangenis voor hem te vinden.

Rechter: 'Stop met Farid Le Fou alsmaar te verplaatsen'

© Belga

Dat bevestigt Bamouhammads advocaat, meester Marc Nève. Indien de beslissing niet nageleefd wordt, wordt een boete van 5.000 euro opgelegd.

Moeilijke gevangene

Farid Bamouhammad (44), die sinds zijn meerderjarigheid bij acht veroordelingen een celstraf van in totaal 43 jaar kreeg, wordt beschouwd wordt als een moeilijke gevangene en daarom regelmatig van gevangenis veranderd. In de nieuwe instelling wordt zijn komst vaak voorafgegaan door een stakingsaanzegging door de cipiers.

Sinds 2006 werd hij al 34 keer overgeplaatst. Op 7 september werd de man nog overgebracht van Andenne naar Namen, wat leidde tot ongenoegen bij de cipiers over het bijzondere regime dat de notoire gedetineerde geniet.

Boete

De beschikking van de kortgedingrechter moet meteen worden uitgevoerd, hoewel beroep tegen de uitspraak mogelijk is. Een eventuele boete kan evenwel pas na de betekenis van het vonnis opgelegd worden.

Laurent Sempot, de woordvoerder van het directoraat-generaal van het gevangeniswezen, laat weten de beslissing van de rechter te bestuderen en wil nog geen commentaar geven. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners