Rechter spreekt roodrijders vrij

06/04/10 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

Oorzaak is de onduidelijkheid aan een kruispunt in Roeselare.

Tientallen automobilisten die in Roeselare door het rood waren gereden, zijn vrijgesproken door een hiaat in het verkeersreglement.

Het hiaat kwam aan het licht nadat op het kruispunt van
de Beversesteenweg met de ring rond Roeselare de voorbije maanden tientallen automobilisten door een rood pijlvormig verkeerslicht waren gereden toen ze op hun voorsorteerstrook linksaf wilden afslaan.

Op die plaats hangt immers ook een gewoon verkeerslicht (een volle cirkel), dat op groen staat.

Het was de bedoeling duidelijk te maken dat bestuurders naar links moeten stoppen, maar dat bestuurders die rechtdoor of rechtsaf willen, mogen doorrijden.

Blijkbaar was de situatie voor veel mensen toch onduidelijk, want meer dan tweehonderd automobilisten werden in een paar maanden tijd op die plaats geflitst toen ze door het rood reden.

Geenhiërarchieverkeerslichten

De Kortrijkse correctionele rechtbank, zetelend als politierechter in beroep, stelde in een recent vonnis echter vast dat het verkeersreglement op dat punt een lacune bevat.

Het bepaalt immers niets over een verkeerssituatie waarbij een rood pijlvormig verkeerslicht tegelijk met een groen cirkelvormig verkeerslicht brandt. Welk licht het belangrijkste is, wordt niet vermeld.

Volgens de rechter is de hiërarchie van die verkeerslichten niet geregeld. Bijgevolg begaan automobilisten die de rode afslagpijl negeren als het gewone licht op groen staat geen inbreuk op het verkeersreglement . Ze kunnen daardoor niet beboet worden.

In een reactie zegt het kabinet van federaal staatssecretaris voor
Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) dat de rechtspraak onderzocht wordt en er eventueel een aanvulling van de wet komt.

Onze partners