Rechter spreekt hardrijder vrij omdat 'flitsen op brug niet kan'

06/07/11 om 07:37 - Bijgewerkt om 07:37

Een politierechter in Brussel heeft in juni een automobilist vrijgesproken die 95 kilometer per uur reed op een plaats waar 50 mag worden gereden. De rechter schrijft in het vonnis dat ze twijfelt aan de vaststellingen omdat de politie flitste vanop een brug.

De snelheidsovertreding dateert van april 2010in de bebouwde kom in Brussel. Ter hoogte van de Louizalaan flitste de politie een wagen die de tunnels indook met een snelheid van 95 kilometer per uur. De vastgestelde overtreding werd na de wettelijke correctie teruggebracht naar 89 kilometer per uur, nog bijna veertig kilometer per uur te snel.

De bankbediende die werd geflitst, betwistte de wettelijkheid van de procedure. Advocaat Christophe Redko gebruikte de foto's van de overtreding om zijn eerste punt duidelijk te maken: dat de snelheidsradar opgesteld was boven de brug. "De gebruikte radar is een Mesta208.

In de handleiding van die specifieke snelheidsradar schrijft de invoerder dat het apparaat niet is gemaakt om gebruikt te worden op een brug." Voorts stipt de advocaat aan dat de firma Sirien, een Belgische radarspecialist, de juistheid van de gegevens niet kan garanderen als er toch vanop een brug wordt geflitst.

Rechter Isabelle Soenen had oren naar de opmerkingen. "Volgens de handleiding die de beklaagde ons bezorgde, blijkt dat het toestel niet geschikt is om van boven op een brug gegevens vast te leggen." (Belga)

Onze partners