Rechtendecaan KUL wil actie tegen excessen GAS-boetes

04/11/13 om 10:17 - Bijgewerkt om 11:31

Bernard Tilleman, decaan van de faculteit Rechten aan de KU Leuven, wil dat zijn faculteit een rol speelt in het terugdringen van de excessen van de Gemeentelijke Administratieve Aancties (GAS).

Rechtendecaan KUL wil actie tegen excessen GAS-boetes

Bernard Tilleman, decaan van de faculteit Rechten aan de KU Leuven. © KU Leuven - Rob Stevens

Bernard Tilleman, decaan van de faculteit Rechten aan de KU Leuven, zegt in een interview met Leuvens studentenblad Veto dat sommige GAS-boetes die op lokaal niveau uitgedacht werden onwettig zijn, 'omdat ze ingaan tegen de grondrechten.' Hij geeft het voorbeeld van Dendermonde, waar men niet met meer dan 10 mensen op stap mag gaan.

Tilleman zegt in het studentenblad dat de rechtenfaculteit een rol moet spelen in het maatschappelijk debat omtrent de GAS-boetes. 'We moeten bekijken wat we als rechtsfaculteit gefundeerd kunnen ondernemen tegen de excessen van de GAS-boetes en kijken wat een gepaster kader zou zijn voor de GAS-wet.' Tilleman maakt zich sterk dat te kunnen doen met experten uit eigen huis, zoals professor Jeugdrecht en Jeugdcriminologie Johan Put.

Concreet kan de faculteit klaarheid scheppen in de juridische onduidelijkheid die volgde uit de vele lokale regels, aldus Tilleman.

Lees meer over:

Onze partners