Rechtbank Gent oordeelt over vals Facebookprofiel

07/09/11 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

Voor het eerst moet een strafrechter in ons land oordelen over een vals Facebook-profiel. De verdachten verspreidden via Facebook leugens over een vermeende overspelige relatie van het slachtoffer.

Rechtbank Gent oordeelt over vals Facebookprofiel

© Reuters

Voor de Gentse correctionele rechtbank heeft het openbaar ministerie woensdag zes maanden cel met uitstel en een geldboete van 2.750 euro gevraagd voor de man en de vrouw die een vals Facebook-profiel aanmaakten.

De beklaagden zijn een 38-jarige vrouw en een 38-jarige man uit Kortemark. Ze creëerden vorig jaar een profiel op naam van de voormalige werkgever van de vrouw, een 36-jarige bedrijfsleider uit Maldegem. Ze postten daarna verschillende valse berichtjes waaruit moest blijken dat de bedrijfsleider overspel pleegde. De feiten vonden plaats tussen juni en december 2010.

Laf informaticamisdrijf
Het openbaar ministerie vroeg zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 2.750 euro. "Dit is bij uitstek een voorbeeld van een heel laf informaticamisdrijf. Ze handelden uit wraak tegenover de baas van de vrouw en gooiden de beroepsreputatie en het privéleven van de man te grabbelen. Er werden manifeste onwaarheden verkondigd op het profiel en het duurde een half jaar tot de laakbare toestand stopte."

Volgens het OM waren ze ook niet uit eigen beweging gestopt, maar na een onderzoek naar de IP-adressen en een huiszoeking. "Het slachtoffer had toen al naar Facebook geschreven met de vraag om het profiel te verwijderen, maar de verdachten hadden gewoon een tweede profiel aangemaakt."

Wetgeving
Het gaat om een van de eerste Belgische strafprocessen voor het aanmaken van een vals profiel op de sociale netwerksite Facebook. Omdat er geen specifieke wetgeving is rond de materie, worden de verdachten gedagvaard voor vijf verschillende tenlasteleggingen, gaande van valsheid in informatica tot belaging en valse naamdracht.

De 38-jarige vrouw heeft spijt van de feiten en betaalde al 5.000 euro schadevergoeding. "Ik heb veel spijt", verklaarde de vrouw aan de rechter. "Ik heb mijn lesje geleerd en heb ook al een schadevergoeding betaald. Ik was zodanig moe gepest en getergd dat ik depressief was en dingen deed die niet aanvaardbaar waren." (Belga/EE/TE)

Lees meer over:

Onze partners