Rebellie binnen Financiën: 'Alleen politieke wil ontbreekt voor vermogensbelasting'

10/12/14 om 05:42 - Bijgewerkt om 05:42

"Het enige wat ontbreekt voor een vermogensbelasting op de rijkste Belgen is politieke wil." In een opiniestuk gooien medewerkers van de FOD Financiën het heikele politieke thema van de tax shift terug op tafel.

Rebellie binnen Financiën: 'Alleen politieke wil ontbreekt voor vermogensbelasting'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

Terwijl de regering zijn uiterste best doet om het debat over de tax shift in de kiem te smoren, poken enkele medewerkers van de FOD Financiën de discussie weer op, klinkt het in een opiniestuk in De Morgen. Het is uitgerekend de administratie van minister Johan Van Overtveldt (N-VA), die eerder al een tax shift van tafel veegde.

In het opiniestuk pleiten de medewerkers voor een vermogensbelasting op de 10 procent rijkste Belgen. Ze voeren aan dat die groep bij de accumulatie van hun kapitaal amper belastingen hebben betaald, onder meer door gunstige fiscale regimes. Vaak zijn de meest kapitaalkrachtigen ook zij die de achterpoortjes kunnen vinden. De acht medewerkers, die lid zijn van de socialistische vakbond ACOD, kennen de materie van binnenuit, maar benaderen die ook via een duidelijke invalshoek. De vakbonden pleiten al langer expliciet voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar kapitaal.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners