Reacties: Vlaamse begrotingscontrole

28/02/12 om 21:20 - Bijgewerkt om 21:20

De Vlaamse begrotingscontrole lokt verdeelde reacties uit.

Reacties: Vlaamse begrotingscontrole

© Belga

1. De Vlaamse oppositiepartijen
De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole van de Vlaamse regering. "Pappen en nathouden", zei Open VLD-fractieleider Sas Van Rouveroij. "Onvoldoende structurele, te veel eenmalige ingrepen", zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck. "Investeringen in een duurzame toekomst blijven uit", zegt Groen-fractieleider Filip Watteeuw.

2. Ondernemersorganisaties Unizo en Voka
De ondernemersorganisaties reageren verdeeld op de Vlaamse begrotingscontrole. Unizo is positief over het geleverde werk van Peeters II. Voka is dat minder en noemt de begroting "niet vooruitziend". De Vlaamse regering doet met het begrotingsevenwicht "haar deel van de inspanningen die de regeringen in ons land moeten leveren", meent Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"Om dit evenwicht te bewerkstelligen, opteert ze echter onvoldoende voor structurele besparingen. Ze kiest daarenboven te gemakkelijk voor eenmalige maatregelen. Dat zal niet volstaan om ook de kosten op te vangen van de fantoombevoegdheden en de pensioenen van de Vlaamse ambtenaren".

Unizo is positiever. "De Vlaamse regering is vooral ingegaan op besparingen aan de uitgavenkant. Dat is positief, op die manier blijft de economie in belangrijke mate gespaard", klinkt het.

3. Vakbonden De LijnBij ACV Openbare Diensten is men opgelucht over het feit dat de Vlaamse regering, in het kader van de begrotingsoefening, geen extra besparingen heeft opgelegd aan vervoersmaatschappij De Lijn. "Met de opgelegde besparingen van 60 miljoen euro zal het al moeilijk genoeg zijn om een akkoord te vinden", verklaarde nationaal secretaris Jan Coolbrandt.

De christelijke vakbond is ook tevreden dat de regering de deur op een kier zet voor extra inkomsten voor De Lijn. "Dat was nodig, zonder riskeerden we in een neerwaartse spiraal terecht te komen. De extra inkomsten hebben we nodig om de dienstverlening op peil te houden", klonk het. (Belga/INM)

Onze partners