Reacties van afschuw op schietpartij vredegerecht

03/06/10 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

De reacties van afschuw op het schietincident in het Brusselse vredegerecht stromen toe. Het ondenkbare is gebeurd, aldus de Brusselse procureur-generaal Marc de le Court.

Alle politieke partijen hebben donderdag geschokt gereageerd op de schietpartij in het Brussels vredegerecht waarbij een rechter en een griffier om het leven zijn gekomen. Ook de Orde van Vlaamse Balies en het Nationaal Verbond van Magistraten van Eerste Aanleg reageren ontzet.

Volgens de Brusselse procureur-generaal Marc de le Court is 'het ondenkbare gebeurd'. Dat zei hij tijdens het huldebetoon voor de beide slachtoffers, rechter Isabelle Brandon en griffier André
Bellemans.

De le Court noemde de schietpartij shockerend en onaanvaardbaar. Dat dit uitgerekend in het vredegerecht moet gebeuren, het gerecht dat het dichtste staat bij de bevolking en oplossingen op mensenmaat zoekt, aldus de procureur-generaal.

Van politieke zijde reageerden de federale vicepremiers Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH) ook ontzet, evenals alle politieke partijen uit het noorden en het zuiden van het land. Het Vlaams Belang schort haar verkiezingscampagne na de gebeurtenissen gedurende 24 uur op.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) , minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zaten donderdagnamiddag samen om de schietpartij te bespreken.

Onze partners