Reacties op val van regering

26/04/10 om 20:12 - Bijgewerkt om 20:12

De Franstalige partijen zijn woest op Open VLD. CD&V wijst de liberalen in het noorden en het zuiden van het land met de vinger.

De Franstalige partijen wijzen Open VLD met de vinger voor de val van de regering. De Vlaamse liberalen willen vervroegde verkiezingen.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo pleitte daar maandagavond voor.

Volgens De Croo is de afgelopen dagen gebleken dat de voorwaarden die zijn partij had gesteld voor het hervatten van de onderhandelingen over B-H-V niet zouden vervuld worden.

Naast een oplossing voor B-H-V tegen donderdag 29 januari eiste de partij dat de onderhandelingen alleen zouden gevoerd worden op basis van de voorstellen van voormalig koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene.

Thyssen: schuld van Open VLD en MR

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen legt de schuld voor de val van de regering bij de liberalen in het noorden en het zuiden van het land.

Thyssen hekelt de strakke deadline die Open VLD had gesteld. Volgens de CD&V-voorzitster zaten de Vlaamse liberalen in een verkiezingslogica.

Ze wijst ook de MR met de vinger, met FDF-voorzitter Olivier Maingain op kop. Maingain heeft volgens Thyssen de onderhandelingen ondermijnd.

Degenen die de onderhandelingen onmogelijk hebben gemaakt, dragen volgens Thyssen een zware verantwoordelijkheid.

Er zitten niet alleen ongrondwettelijke verkiezingen aan te komen, maar ook moet het hele werk rond B-H-V van vooraf aan beginnen.

PS: enorme verantwoordelijkheid van Open VLD

PS-voorzitter Elio Di Rupo wijst op de enorme verantwoordelijkheid van de Vlaamse liberalen in het ontslag van de regering- Leterme.

'Sinds meer dan een week verplicht Open VLD ons te praten over deadlines in plaats van over de grond van de zaak', aldus Di Rupo.

'Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft zich een voornaam willen maken terwijl wij over de toekomst van het land praten en de Franstaligen blijk gegeven hebben van goede wil, aldus Di Rupo. HIj is geen voorstander van vervroegde verkiezingen.

Ook PS-vicepremier Laurette Onkelinx legt de schuld voor de val van de regering bij Open VLD. Ze zei woedend te zijn op 'de pyromane Vlaamse liberalen'.

Onkelinx waarschuwt voor mogelijke chaos bij de organisatie van verkiezingen.

CDH: 'partijbelang voor algemeen belang'

CDH-voorzitster Joëlle Milquet is woedend over de houding van Open VLD.

Volgens haar was er geen enkele bereidheid bij die partij, 'behalve dan om zichzelf te lanceren met een mediashow'.

Milquet hekelt dat Open VLD het partijbelang laat voorgaan op het algemeen belang. 'Door en door onverantwoord'.

Ecolo is woedend

Ecolo noemt de grote rivaliteit tussen CD&V en Open VLD één
van de oorzaken van de crisis.

Voorzitter Jean-Michel Javaux spreekt over een pre-electorale strategie die is ontstaan na de 'radicalisering' van de Vlaamse liberalen, maar wijst ook op een collectieve verantwoordelijkheid.

Ecolo is woedend en ontzet door de val van de regering, vooral in het licht van de sociale, economische en milieu-uitdagingen van het ogenblik, aldus Javaux en co-voorzitter Sarah Turine.

Onze partners