Reacties op overlijden Raveel: Rouwhulde in Vlaams parlement

30/01/13 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Het overlijden van Roger Raveel zorgde voor een golf van reacties, zowel binnen als ver buiten de kunstwereld.

Reacties op overlijden Raveel: Rouwhulde in Vlaams parlement

© Belga

Het overlijden van Roger Raveel zorgde voor een golf van reacties, zowel binnen als ver buiten de kunstwereld.

Overlijden Roger Raveel: rouwhulde in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement heeft een rouwhulde gehouden voor Roger Raveel. "De kunst verliest een van haar grootste hedendaagse vertegenwoordigers", zei Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Raveel kreeg in 1992 van het Vlaams Parlement een gouden erepenning, een erkenning voor verdienstelijke Vlamingen. In 2009 was er in de Lokettenzaal van hetzelfde parlement een overzichtstentoonstelling met werk van Raveel. Voor het kantoor van de parlementsvoorzitter hangt Raveels werk "bezinning over de illusie van de macht".

Kris Peeters: "Een van onze grootste kunstenaars ooit"
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemt Raveel "een van onze grootste kunstenaars ooit. Roger Raveel was een groot schilder-graficus-sculpteur, vernieuwend en eigentijds in de kunst."

Peeters looft de koppige eigenheid van de kunstenaar en de mooie manier waarop hij de complexiteit van het leven kon uitleggen. "Daardoor sprak iedereen met veel bewondering over hem. Hij leeft voort in zijn kunstwerken, en in het Roger Raveelmuseum, een eerbetoon aan hem."

Joke Schauvliege: "Raveel zal altijd blijven inspireren"
"Het overlijden van Raveel is een trieste dag voor Vlaanderen, België en de kunstwereld", reageerde minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Al zullen zijn werken nooit vergeten worden.

"Ik had de eer hem verschillende keren te mogen ontmoeten. Hij was een Vlaamse reus, een internationaal icoon voor de kunsten. Hij had een Nieuwe Visie, die objecten op een originele, ongebruikelijke manier in beeld bracht." Schauvliege kent Raveel als een "zachtmoedige en bescheiden man die heerlijk kon vertellen over kunst en engagement. Zijn gezegende leeftijd doet vermoeden dat de passie voor de kunst een hevig vuur is dat tomeloze energie geeft."

"De tientallen meesterwerken, in zijn eigen museum, of zijn openbare werken -ik denk aan Viva La Sociale in het Brusselse metrostation Mérode- zullen ons altijd blijven inspireren", besluit Cultuurminister.

Jan Hoet: "Zijn Nieuwe Visie was écht een nieuwe visie"
Kunstpaus Jan Hoet reageerde in Joos op Radio 1. "Hij is een heel grote kunstenaar die veel opengebroken heeft. Hij begon met kleur en werkte vanuit zijn omgeving. Hij schilderde zijn tuin, de muur, zijn kat", stelde Hoet. "De Nieuwe Visie, zo ging men Raveel zijn opvattingen noemen. En dat was écht een nieuwe visie."

De strekking waartoe Raveel behoort, dat kon Hoet moeilijk stellen. "Hij situeert zich op de lijn tussen figuratief en abstract. Zijn abstrac te werken bevatten altijd symboliek. Bijvoorbeeld de bliksem als gebroken lijn op het vlak. Het ziet er heel abstract uit maar is toch figuratief omdat het de symboliek van de natuur heeft." Vooral de felle kleuren die Raveel gebruikte, blijven Hoet bij. "Wat een kleurenpalet, een echte explosie aan kleuren."

Hoet loofde ook de invloed die Raveel heeft gehad in het Belgische kunstlandschap. "Hij heeft onder meer op Raoul Dekeyser, één van zijn leerlingen, een grote invloed gehad, toen hij les gaf in de Academie van Deinze. Zijn leerlingen gingen wel elk hun eigen weg, maar er bleef een beetje Raveel inzitten."

Roland Jooris: "Een echte vriend"
Ook Roland Jooris, dichter en goede vriend van Raveel, reageerde op Radio1. "Er is een grote vriend verdwenen. We hebben zijn werk altijd verdedigd, wat niet altijd gemakkelijk was want zijn werk stootte op erg veel weerstand. Maar hij bleef zijn eigen weg gaan en geloofde in zijn eigen werk."

"Raveel had oog voor de complexiteit van het leven. Hij zag nooit schoonheid en harmonie, er heerste altijd spanning in zijn werk. Hij was geen estheet en dat verontrustte erg veel kunstliefhebbers die naar zijn werken keken."

Jooris had het over de unieke vriendschap tussen hem en de kunstenaar. "Hij was een minzaam mens, een echte vriend. Ook in de liefde was hij goed. Zijn eerste vrouw Zulma werd een deel van zijn werk. Ook zij werd vereeuwigd in talrijke tekeningen en schilderijen", stelde Jooris.

Sabine De Vos: "Hij wilde 107 jaar oud worden"Oud-televisiepresentatrice en schrijfster schreef vorig jaar een boek over de kunstenaar, 'Dag meester Raveel', waarin ze het werk van Raveel voorstelt aan kinderen.

"Ik heb voor het boek heel intensief samengewerkt met Roger Raveel en zijn echtgenote Marleen de Muer", stelt De vos. "Ik schrok ervan dat hij overleden wordt. Hij zei altijd dat hij graag 107 jaar wilde worden, dat was zijn streefdoel. Allicht was het een manier zoals een ander om te ontwijken dat hij al in de negentig was. Je hebt mensen van wie je denkt dat ze onsterfelijk zijn, zelfs al gaat de gezondheid achteruit."

Volgens De Vos was Raveel een gelukkig man. "Hij had vrede met zichzelf en met de wereld. Hij deed 'vierkant zijn goesting' en heeft zoveel mooie dingen om op terug te kijken. Ik heb hem vaak gesproken, over hemzelf, zijn verleden en zijn werken, maar er was zelden tijd om bij een cola -dat dronk hij graag- tijd voor elkaar te nemen. En ook al praatte hij langzaam en moest je heel goed luisteren, hij vertelde altijd met erg veel plezier."

Gemeentebestuur Machelen-aan-de-Leie: "Een geëngageerd kunstenaar" Het bestuur van Zulte, waarvan Raveels thuishaven een deelgemeente is, merkt op dat Raveels geboortedorp vaak terugkeert in zijn werken. Bovendien kennen ze hem als geëngageerd kunstenaar.

"Zijn protestactie in de jaren 70 voor het behoud van de oude Leie-arm zorgde ervoor dat dit mooie stukje natuur niet gedempt werd en dat de Machelenput behouden bleef", stelt burgemeester Simon Lagrange. Raveel bedekte in '71 een vlot met blauwe plastic zakken en monteerde er een schilderij op en liet het afvaren. En met hij haalde zijn slag dus thuis.

In zijn thuishaven werd in 1999 het Roger Raveelmuseum geopend, naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. Bovendien loopt er doorheen het dorpje een Raveel-wandelroute. Anderhalf jaar geleden werd zijn kunstewerp 'Palen van het onbeperkte' ingehuldigd voor een dorpsvernieuwsingsproject en deze zomer wordt een aanlegsteiger langs de Leie afgewerkt, waarvoor hij de kleuren leverde.

In 1979 werd hij ereburger van Zulte. Vanaf donderdag kan een rouwregister getekend worden in het gemeentehuis, langs de Karreweg in Zulte, en in het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie.

Trieste tweetsOok microblogsite Twitter treurt om het heengaan van de Oost-Vlaamse kunstenaar.

Onder meer André Denys, de Oost-Vlaamse gouverneur die bijna op pensioen gaat, reageerde: "Het overlijden van Raveel raakt me diep. Groot kunstenaar, sterke persoonlijkheid."

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits herdenkt Raveel elke keer als ze de veerboot neemt: "Roger #Raveel is niet meer, maar blijft verder leven. Zijn kunstwerk maakt veerpassagier en toeschouwer tot dichter."

Ook de Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) deelde zijn medeleven via Twitter: "Roger Raveel is overleden. Heb het geluk zijn 'Burgers van Rotterdam' op het kabinet te hebben, ze zullen herinnering levend houden." (Belga/Twitter/VRT/EA)

Lees meer over:

Onze partners