Reacties op antiterreuroperatie: 'Dit is rechtstreeks gevolg van onze onverschilligheid ten aanzien van Syrië'

15/01/15 om 21:45 - Bijgewerkt op 16/01/15 om 00:09

Veiligheidsexpert Brice De Ruyver hoopt dat alle mogelijke vertakkingen in de komende uren gevonden worden. Ook de imam van de moskee Assahaba in Verviers reageert.

Reacties op antiterreuroperatie: 'Dit is rechtstreeks gevolg van onze onverschilligheid ten aanzien van Syrië'

© AFP

Koert Debeuf, Midden-Oosten-kenner vanuit Caïro

Koert Debeuf

Koert Debeuf © Virginie Nguyen

'Iedereen die serieus bezig was met Syrië in 2011-2013 zag de evolutie naar radicalisering. De reden was eenvoudig: wie gematigd was, kreeg geen steun, terwijl de extremisten die duidelijk wel kregen. Het feit dat het Westen weigerde om tussen te komen - zij het door het installeren van een no-fly zone in het noorden en het zuiden van Syrië, zij het door het steunen van het gematigde Vrije Syrische Leger - heeft de noodzakelijke ruimte gecreëerd voor de Islamitische Staat in Syrië.'

'De aanslagen die we nu zien in Frankrijk en (bijna) in België is een rechtstreeks gevolg van onze onverschilligheid ten aanzien van Syrië. En ik vrees dat dit slechts een begin is. Alle boodschappen van IS en Al Qaeda kondigen meer aanslagen aan. Het is tijd voor een ernstige evaluatie van het Westerse buitenlandbeleid.'

Brice De Ruyver: 'In ons land nog niet gezien'

Reacties op antiterreuroperatie: 'Dit is rechtstreeks gevolg van onze onverschilligheid ten aanzien van Syrië'

'Dat politiediensten door potentiële terroristen aangevallen worden met automatische wapens en oorlogswapens, is allicht ongezien in ons land', zegt professor Brice De Ruyver (UGent) in een reactie op de antiterreuroperatie. De veiligheidsexpert kan zich niet herinneren dat terroristische organisaties in ons land oorlogsmaterieel gebruikten tegen ordediensten. "Bij de Bende van Nijvel was er allicht een politieke dimensie, maar het fijne weten we er niet van, dus ik zou dat niet als terrorisme durven omschrijven", zegt De Ruyver. Hij wijst erop dat terroristische organisaties zoals de CCC of PKK geen oorlogswapens gebruikten tegen politiediensten. "Bij mijn weten is wat nu gebeurde, in ons land nog niet gezien."

De Ruyver hoopt dat het gerecht de komende uren alle mogelijke vertakkingen kan vinden. "Alles wijst erop dat het mensen waren die voor zichzelf al de rekening hadden gemaakt. We hebben in Frankrijk gezien tot wat dat leidt. Wanneer mensen zich in deze fase bevinden, is het heel duidelijk: ze staan buiten de samenleving en hebben het direct tegen de samenleving gemunt. Je kan dan maar één ding hopen, dat je vroeger bent dan zij."

Dat het dreigingsniveau naar niveau 3 is opgeschoven voor de politiediensten, kan volgens De Ruyver niet anders. "Als men dat nu niet had gedaan, moest men het nooit meer doen", klinkt het. "Mensen gaan dat op straat zien, het is overigens nu al merkbaar. Er is een verhoogde waakzaamheid voor alle mogelijke targets, zoals metro's bijvoorbeeld."

Imam moskee Verviers: 'Onze middelen zijn beperkt'

Chafiq Oussar, de imam van de moskee Assahaba in Verviers, heeft enkele minuten voor de terreuroperatie verklaard dat "de jongeren die vanuit Verviers naar Syrië vertrekken een zeer kleine minderheid zijn van de moslims. Ze gaan niet naar de moskee". Hij deed die uitspraak tijdens een ontmoeting met de Luikse bisschop Jean-Pierre Delville. De imam erkent de kracht van de sociale media om jongeren te ronselen "en het is zeer moeilijk om tegen zo'n zaken te vechten, maar we werken via het vrijdagsgebed, de preken en andere bijeenkomsten die we organiseren. Onze middelen zijn echter beperkt".

Luikse bisschop Jean-Pierre Delville: 'Oorlog brengt slechts oorlog voort'

"Het incident vond plaats op het moment dat ik de moskee aan de rue de Hodimont in Verviers bezocht. De vriendschap die betoond werd door de islamitische gemeenschap van Hodimont, staat in schril contrast met de agressiviteit van diegenen die met hun blind geweld de islam verraden. Oorlog brengt slechts oorlog voort. Enkel de dialoog en ontmoeting leiden tot vrede", aldus Delville aan KerkNet. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners