REACTIES Elio Di Rupo formateur

© Belga

Volgens Wouter Beke breekt er met de aanstelling van Di Rupo een “belangrijke fase” aan en is het “nu tijd om kansen te grijpen”. SP.A-voorzitter Caroline Gennez hoopt dat het “eindelijk opnieuw over de inhoud” zal gaan.

Caroline Gennez: “Eindelijk opnieuw over de inhoud”
Caroline Gennez hoopt dat nu Elio Di Rupo door de koning aangesteld is als formateur het “eindelijk opnieuw over de inhoud” zal gaan. Dat zei ze maandagavond in Terzake.

Voor Gennez moet Di Rupo nu zowel communautaire als socio-economische oplossingen voorstellen. De vragen over een mogelijke coalitie beantwoordde ze op dezelfde manier als na haar onderhoud met de koning eerder op de dag. Ze benadrukte dat de sp.a bereid is haar verantwoordelijkheid op te nemen – zoals met bemiddelaar Johan Vande Lanotte bewezen werd.

De uitdagingen op federaal niveau verschillen niet veel met de uitdagingen voor de gewesten, aldus nog Gennez, die erop wees dat de sp.a op Vlaams niveau samen de N-VA bestuurt. Zo benadrukte dat alle regeringen van het land zullen moeten samenwerken om de doelstellingen te halen.

Wouter Beke: “Tijd om kansen te grijpen”
CD&V-voorzitter Wouter Beke zal kersvers formateur Elio Di Rupo het rapport overhandigen dat hij als koninklijk onderhandelaar maakte. Volgens Beke breekt er met de aanstelling van Di Rupo een “belangrijke fase” aan en is het “nu tijd om kansen te grijpen”.

CD&V vraagt aan formateur Di Rupo om op basis van dit eindrapport dit communautair akkoord af te werken en een nieuwe federale regering te vormen. “In het eindrapport dat ik op 12 mei aan de koning heb overhandigd en dat ik in bevoorrechte samenspraak met PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever heb opgesteld, zitten de bouwstenen voor een communautair akkoord. Ik zal dit rapport morgen ook aan formateur Di Rupo overhandigen”, zegt Beke in een mededeling.

“Het is mijn overtuiging dat een substantiële bevoegdheidsoverdracht, een nieuwe financieringswet en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde haalbaar zijn”.

Jo Vandeurzen: “In de richting van een regeringsvorming”
Voor Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is de
aanstelling van Di Rupo een stap in de richting van hoofdrolspelers die initiatief nemen. “Dit gaat in de richting van een regeringsvorming”, wilde hij nog kwijt. Over de mogelijke coalitie sprak hij zich niet uit.

Groen!: “Verrast door de snelheid”

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien vindt het een goede zaak dat er niet opnieuw gekozen werd voor een tussenpersoon, maar voor een formateur, maar hij was wel “verrast door de snelheid” waarmee Elio Di Rupo werd benoemd. Daar spreekt de ambitie uit om een regering te vormen”, zo zei Van Besien dinsdag in
het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Van Besien snapt wel de kritiek van N-VA niet goed. “Ik hoor nu dat men bij N-VA misnoegd is. Ze vragen al weken dat Di Rupo verantwoordelijkheid neemt. Hij doet dat nu en het is weer niet goed.”

CDH: “Partijen moeten verantwoordelijkheid nemen”

CDH-voorzitster Joëlle Milquet verheugde zich maandagavond over de aanstelling van Elio Di Rupo als formateur en riep alle partijen die bij de onderhandelingen betrokken zijn op om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Voor het CDH was de tijd gekomen om over te gaan naar “een finale onderhandelingsfase zowel over het institutionele luik als over het socio-economische luik”, luidt het in een mededeling. Milquet dankt Di Rupo voor het aanvaarden van deze belangrijke opdracht “in de lijn van de beschikbaarheid en verantwoordelijkheid die hij reeds opgenomen heeft tijdens zijn preformatieopdracht”.

Voor het CDH is het belangrijk dat de formateur over de nodige speelruimte kan beschikken om zijn taak uit te voeren. De partij zal zich positief en constructief blijven opstellen opdat zo snel mogelijk een regering uit de grond gestampt kan worden.

MR herhaalt engagement
“De MR zal op dezelfde loyale, positieve en voluntaristische manier blijven werken om een regering te vormen en op die manier antwoorden op de socio-economische eisen van het land”, stelt partijvoorzitter Charles Michel.Hij herhaalde het engagement van de MR om alles in het werk te stellen opdat een staatshervorming de instellingen zou moderniseren en efficiënter zou maken.

Leterme wenst Di Rupo veel succes

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) wenst formateur Elio Di Rupo “veel succes”. Dat zei hij dinsdagochtend op Studio Brussel. “Ik hoop voor het land dat er snel een regering met volheid van bevoegdheid komt.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content