Rapport nationale betoging: 'Alles wat kon mislopen, liep ook mis'

02/12/14 om 05:42 - Bijgewerkt om 05:42

Eén betwistbaar bevel, te kleine schilden, te slappe spuitbussen en waterkanonnen, en veel pech. Dat maakte dat de nationale betoging op 6 november uitdraaide op rellen waarbij 120 agenten gewond raakten. Zo staat het in een intern evaluatierapport van de politie.

Rapport nationale betoging: 'Alles wat kon mislopen, liep ook mis'

© Belga

De Standaard en Het Nieuwsblad citeren uit dat rapport.

"De agenten moesten stand houden in een omgeving die veel weghad van een oorlogsgebied", staat er. Onmiddellijk na de betoging lag er veel nadruk op het uitblijven van versterking voor belaagde agenten.

'Zelfopoffering'

Het beeld van de agenten in gevechtsuitrusting op zich hitste toch al boze betogers op. De agenten valt volgens het rapport niets te verwijten: "Hoewel de politie het doelwit was van uiterst vijandelijk geweld, traden de agenten op met zeer veel koelbloedigheid, moed en zelfopoffering. Het grootste probleem is niet hun attitude, wel hun uitrusting."

De agenten klaagden onder andere dat er niet genoeg druk zat op de waterkanonnen, dat de watertanks al na minder dan 5 minuten leeg waren, de hun pepperspraybussen niet ver genoeg sproeiden en de ronde politieschilden te klein bleken.

Het document wordt woensdag besproken op een overlegcomité.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners