Randstad dumpt acht bedrijven die discrimineren

21/12/12 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:36

De uitzendgroep Randstad heeft de voorbije twee jaar acht bedrijven de deur gewezen omdat ze discrimineren. Vijftien procent van de bedrijven zou bij jobaanvragen discrimineren op leeftijd, geslacht en ras.

De bedrijven werden gedumpt omdat ze erop bleven staan dat mensen werden geselecteerd op grond van discriminerende bepalingen, melden verschillende kranten. Volgens Jan Denys van Randstad werd deze ondernemingen eerst wel zeer duidelijk gemaakt dat ze zich bezondigden aan discriminatie.

Het was telkens het hoofdkantoor van de uitzendgroep dat de knoop doorhakte. In dat hoofdkantoor kwamen de voorbije twee jaar 229 discriminatiedossiers binnen. De meeste bedrijven konden worden overtuigd om de aanvraag aan te passen.

15 procent discrimineert

Uit een recente steekproef waarbij een week lang in de kantoren van Randstad nieuwe jobaanvragen van bedrijven werden gescreend, bleek dat 15 procent een discriminatie bevat. Bedrijven gaan het makkelijkst over de schreef wat het geslacht, de leeftijd en de etniciteit betreft.

Bij sectorfederatie Federgon is men niet verwonderd over de resultaten. "Bij sommige bedrijven blijven vooroordelen ingebakken", zegt directeur Herwig Muyldermans in De Morgen. Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding vindt het op zijn beurt verontrustend dat nog altijd 15 procent de wet overtreedt, zegt hij in De Standaard. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners