Rampenplan in Londerzeel: 'Brand bijna onder controle, rook niet giftig'

18/06/15 om 01:32 - Bijgewerkt om 05:51

In Londerzeel is het provinciaal rampenplan afgekondigd nadat een zware brand bij bakkersbedrijf Pastridor tot een ontploffing en rookontwikkeling had geleid. Auto- en treinverkeer werden plaatselijk vele uren onderbroken. Volgens de gouverneur, die om 5 uur een persconferentie gaf, is de brand zo goed als onder controle en is de rook niet giftig.

Rampenplan in Londerzeel: 'Brand bijna onder controle, rook niet giftig'

Brand bij Pastridor, in een beeld dat via Twitter werd verspreid © /

Door de instelling van het rampenplan kwam de coördinatie van de hulpverlening in handen van provinciegouverneur Lodewijk De Witte. De Witte gaf, samen met de burgemeester van Londerzeel, rond 5 uur een persconferentie. Er zijn geen slachtoffers, zei hij, de brand is zo goed als onder controle, en uit onderzoek is gebleken dat de rook niet giftig is. Men is eigenlijk aan het nablussen, en het rampenplan zal in de loop van de ochtend worden opgeheven.

In de industriële bakkerij was woensdag tussen 21 en 22 uur brand uitgebroken nadat twee vrachtwagens om onbekende reden vuur hadden gevat. De vlammen sloegen eerst over naar het bedrijfsgebouw en vandaar breidde het vuur zich nog uit. Omwonenden maakten melding van een zware ontploffing.

Eerst werd het gemeentelijk rampenplan in werking gesteld maar rond 01.00 uur werd ook het provinciaal rampenplan van kracht.

De brandweer van Londerzeel kreeg hulp van de korpsen van Willebroek, Mechelen, Opwijk, Zaventem, Vilvoorde, Boom, Antwerpen en Brussel. De brandweerlieden probeerden een hoog waterscherm te creëren om de brand in te dijken en tegelijkertijd de naburige gebouwen te vrijwaren.

'Nog uren blussen'

Rond drie uur meldde Jozef De Borger, de burgemeester van Londerzeel, dat het vuur nog "zeer hevig" woedde. "De brandweer", zei hij toen, "gaat nu vanaf een grote waterpartij in het nabijgelegen kampeerverblijfpark Diepvennen water aanvoeren". De waterslangen zullen onder meer over een brug over de A12-autosnelweg lopen.

Een belangrijk deel van de Pastridor-fabriek (iedereen kent haar onder de oude naam, maar eigenlijk heet het bedrijf nu Lantmännen Unibake) lijkt in ieder geval verloren.

Op de A12-autosnelweg tussen Brussel en Antwerpenwas de afrit industrieterrein Londerzeel afgesloten voor het verkeer en in de directe omgeving van de brand zijn enkele straten afgesloten. Ook het treinverkeer op de spoorlijn Londerzeel-Mechelen was urenlang onderbroken.

Rookpluim

De civiele bescherming voerde metingen uit om na te gaan of de dikke rook die bij de brand vrijkwam, giftig was. Bewoners uit de brede omgeving werd gevraagd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Al het personeel kon tijdig het bedrijfspand verlaten en werd opgevangen bij het OCMW. Ook de andere bedrijven in de omgeving werden ontruimd.

Het is al de tweede zware industriebrand in de regio in korte tijd. Op 3 juni ging de Lotus-koekjesfabriek in het nabijgelegen Meise volledig in vlammen op.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners