Ramadanmaand begint op 11 augustus

10/08/10 om 20:42 - Bijgewerkt om 20:42

De Moslimexecutieve heeft de start van de vastenmaand voor de moslims in België vastgelegd.

De ramadanmaand gaat op woensdag 11 augustus van start. Dat heeft de Moslimexecutieve dinsdagavond bekendgemaakt na een vergadering van de raad van theologen.

Het begin van de ramadanmaand wordt bepaald door het visueel waarnemen van de maan. Daardoor begint de vastenmaand in verschillende landen vaak op verschillende dagen.

Tijdens de ramadan mogen moslims een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap hebben.

Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam (de meest fundamentele religieuze verplichtingen van elke moslim). De andere zuilen zijn de geloofsbelijdenis, de rituele gebeden, het geven van aalmoezen en de pelgrimstocht naar Mekka.

Sommige moslims zijn vrijgesteld van vasten, zoals zieken, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, bejaarden en diegenen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid. Het einde van de ramadanmaand wordt gevierd met het Suikerfeest.

Lees meer over:

Onze partners