'Radicaliserende jongeren vergen maatwerk'

11/04/13 om 22:40 - Bijgewerkt om 22:40

In Antwerpen hebben burgemeester Bart De Wever en zijn collega's Bart Somers en Hans Bonte overlegd over jongeren die gaan vechten in Syrië. Concrete maatregelen kondigden ze niet aan.

De burgemeesters kwam na ruim drie uur vergaderen wel tot nieuwe inzichten, zeiden ze. Die willen ze de komende werken verder uitwerken. Er volgt zeker nog verder overleg, eerst in Mechelen en nadien in Vilvoorde. Dat gebeurt los van de federale task force over Syrië, die ook gewoon verder blijft werken.

Simplismen achterwege laten

"We hebben van de aanwezige experts geleerd dat we de simplismen rond deze kwestie echt wel achterwege moeten laten. De oorzaken voor de radicalisering van deze jongeren liggen zeker niet allemaal bij discriminatie of kansarmoede en het gaat lang niet altijd om dommeriken", concludeerde De Wever na afloop. "Deze problematiek vergt dan ook maatwerk."

Volgens Somers zijn de drie burgervaders het erover eens dat lokale besturen bij uitstek de spil moeten vormen van de strijd tegen radicalisering. Ze gaan dan ook de komende weken een plan uitwerken om zoveel mogelijk mensen op het terrein te mobiliseren om hen tehelpen.

Zo moet het onderwijs een belangrijke rol gaan spelen via sensibilisering én het detecteren van groeiend radicalisme en moet de expertise van de politiediensten meer gedeeld worden met het middenveld, zoals straathoekwerkers.

Ronselaars aanpakken

Bonte legde tot slot de nadruk op de noodzaak aan instrumenten om ook de ronselaars van de jongeren aan te kunnen pakken. Daarvoor kijkt hij naar de hogere overheden. "Maar ook wij gaan verder bestuderen hoe radicalisme zo snel de hoofden van jonge mensen kan veroveren."

Informatie over hoeveel jongeren van elk van de steden er intussen al naar Syrië trokken, wilden de burgemeesters niet kwijt. "Wel is het zo dat Syrië veel makkelijker bereikbaar is voor geradicaliseerd geraakte jongeren dan bijvoorbeeld Afghanistan de voorbije jaren. Een vliegtuigticket naar Turkije is al voldoende", zei De Wever. (Belga/TV)

Onze partners