Raad van State schrapt Limburgse verkeersader

02/04/13 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

De Raad van State heeft het uitvoeringsplan voor de nieuwe omleidingsweg in de provincie Limburg - de zogenaamde noord-zuidverbinding - vernietigd. Zowel in Limburg als in de politieke wereld klinkt verontwaardiging.

Raad van State schrapt Limburgse verkeersader

© Belga

Verschillende milieuverenigingen hadden het gewestelijke uitvoeringsplan voor de nieuwe omleidingsweg in Limburg aangevochten. Volgens de plannen zou de weg voor een deel door een beschermd natuurgebied lopen. Zij stapten in 2011 naar de Raad van State, en sindsdien liggen de werken aan de baan stil. Nu halen zij hun slag thuis.

De noord-zuidverbinding is een belangrijke verkeerader in de oostelijke provincie. De nieuwe weg met vier rijstroken moet het verkeer uit de dorpskernen van onder andere Houthalen en Helchteren houden en moet de verkeersdoorstroming verbeteren.

Teleurstelling in de Vlaamse regering De bevoegde ministers Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) zijn teleurgesteld in de beslissing van de Raad van State en onderzoeken welke stappen ze kunnen nemen. "We hebben onze raadslieden gevraagd om een analyse te maken van het arrest en om die manier uit te werken waarop er verbeteringen aangebracht kunnen worden. Voor de Vlaamse regering blijft de aanleg van de noord-zuidverbinding noodzakelijk, zowel voor doorstroming, leefbaarheid en verkeersveiligheid."

Ook in Limburg klinken teleurgestelde reacties. Zowel werkgevers als werknemers zeggen in een gemeenschappelijke reacties erg ontgoocheld te zijn. De sociale partners, waaronder bonden, werkgeversorganisaties en de Boerenbond, zijn het er roeren over eens dat de beslissing van de Raad erg ongelegen komt. Net nu er een groot draagvlak was voor het project, en financieel alles in kannen en kruiken is, wordt het project afgeschoten, klinkt het.

Cruciaal voor Limburg

"De realisatie van de noord-zuidverbinding is cruciaal voor Limburg, wat recent nog eens naar voor is gekomen in het nieuwe reconversieplan voor Limburg (dat na de sluiting van de Ford-fabriek voor nieuwe banen moet zorgen, red.).Dit project is niet alleen een wens van de overgrote meerderheid van de Limburgse bevolking, maar ook essentieel voor de verdere economische ontwikkeling van de provincie. Zeker na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk is de aanleg van de Noord-Zuid van het grootste belang om Limburg alle kansen te bieden op een welvarende toekomst."

De sociale partners willen nu heel snel aan tafel gaan zitten met de bevoegde ministers Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA). (Belga/EA)

Onze partners