Raad van State schorst Franstalige quota-regeling voor arts en tandarts

Toelatingsexamen tandarts © BELGA

De Raad van State heeft dinsdag het nieuwe systeem van de Franse gemeenschapsregering voor de selectie van artsen en tandartsen geschorst. De manier waarop het aantal studenten wordt bepaald dat naar het tweede bachelorjaar mag gaan, is volgens het rechtscollege ‘onwettelijk’.

In ons land bestaat er een beperking van het aantal artsen. Om de instroom af te stemmen op die beperking is in Vlaanderen in 1997 een toegangsexamen ingevoerd. Aan Waalse kant bestaat zo’n examen niet, maar daar heeft de Franse gemeenschapsregering voor het afgelopen academiejaar wel een soort filter ingebouwd. Op basis van een selectieproef in juni wordt gekeken wie toegang krijgt tot het tweede jaar en wie niet.

Van de 1.112 studenten die eind juni hebben deelgenomen aan de selectieproef, mogen enkel de 582 studenten met de beste resultaten hun studie in september voortzetten. Een tiental studenten uit Namen die onvoldoende hebben gescoord op de proef en dus niet mogen verder studeren, stapte naar de Raad van State. ‘Het gemeenschapsquotum voor 2015-2016 werd door de Raad van State bestempeld als onwettelijk bij gebrek aan basis’, zegt het advocatenkantoor dat de studenten in de zaak heeft vertegenwoordigd. ‘De klassering van onze cliënten in de wedstrijd is om die reden ook opgeschort.’ (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content