Raad van State neemt regeling staatsbon onder vuur

23/12/11 om 07:41 - Bijgewerkt om 07:41

De Raad van State neemt de voordelige fiscale regeling voor de staatsbon onder vuur. De regering moest eerder haar pensioenhervorming al aanpassen aan de kritiek van de Raad van State.

Raad van State neemt regeling staatsbon onder vuur

© Belga

De instelling heeft het onder meer moeilijk met de voordelige regeling voor de staatsbon die eind november met groot succes werd uitgegeven. Die staatsbon blijft onderworpen aan een roerende voorheffing van 15 procent, in plaats van 21 procent zoals anderebeleggingen.

Beperking vrij verkeer

De Raad van State vindt dat een beperking van het vrij verkeer van kapitaal: beleggers worden andersbehandeld naargelang ze Belgisch staatspapier of staatspapier uit andere Europese landen kopen. Ook de taks die vanaf volgend jaar wordt geheven op de omzetting van effecten aan toonder in effecten op naam, stuit op kritiek. In de oorspronkelijke wet over de omzetting uit 2005 was er geen sprake van een taks. Er nu toch een opleggen, zonder goede motivering, komt neer op contractbreuk, blijkt uit het advies van de Raad.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) paste al een mouw aan de kritiek op de staatsbon. Hijwees erop dat in de wetteksten "staatsbon" staat en niet "Belgische staatsbon". Daarmee suggereert hij dat ook buitenlandse staatsbons in aanmerking komen voor de lagere voorheffing. (Belga/RDM)

Onze partners