'Raad van State is geen hulpje van de overheid'

30/04/13 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

Voorzitter Roger Stevens van de Raad van State verdedigt zich tegen de verwijten van oubolligheid en wereldvreemdheid die zijn instelling te verwerken krijgt.

'Raad van State is geen hulpje van de overheid'

© Lies Willaert

De Raad van State viel de jongste maanden op met opvallende arresten over de staatswaarborg voor het geld van de 800.000 Arco-spaarders, en de vernietiging van de plannen voor de uitbreiding van een sportcomplex omdat geen rekening was gehouden met de aanwezigheid van een nest beschermde rode bosmieren.

'Wij oordelen volgens rechtsregels die niet wij gemaakt hebben, maar politici', reageert voorzitter Roger Stevens deze week in Knack. 'Politici beseffen soms niet wat de gevolgen van een bepaalde wetgeving zijn. Wij zijn verplicht te vernietigen als er iets niet in de haak is. Wat zou men zeggen als wij zouden besluiten dat iets onwettig is, maar dat we desondanks niet zullen vernietigen omwille van onze eigen afweging van het algemeen belang? Voor we het weten zitten we met een probleem rond de scheiding der machten. Wij gaan ervan uit dat de regels die politici scheppen, het algemeen belang dienen.'

Er zijn politici die ervoor pleiten om sommige dossiers immuun te maken tegen individuele klachten. Volgens Stevens zou dat nefast zijn voor de rechtspraak: 'De overheid zou dan kunnen doen wat ze wil zonder rechterlijke controle. De Vlaamse overheid heeft naar aanleiding van het veelbesproken arrest rond de tramlijn van Wijnegem, waarvan de vergunning vernietigd werd toen de lijn zo goed als af was, een soort fetisj gemaakt van wat de bestuurlijke lus heet: als wij iets onwettigs vaststellen dat eenvoudig kan worden hersteld zonder doorslaggevende invloed op de rest van het dossier, zou het betrokken bestuur de kans moeten krijgen om de fout te corrigeren. Maar dat zal alleen in het geval van lichte fouten van vormelijke aard kunnen. Wij pleiten er ook voor om een dwangsom op te kunnen leggen als een bestuur hardleers blijft en niet ten gronde gevolg wil geven aan een arrest. In positieve zin zouden we in onze arresten ook precies moeten kunnen aangeven wat een overheid concreet moet doen.' (DD)

Het volledige interview met Roger Stevens vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners