Raad van State blokkeert bouw Belgische ambassade in Congo

21/06/13 om 04:33 - Bijgewerkt om 04:33

De Raad van State schorst de bouw van de nieuwe Belgische ambassade in Congo na een klacht van aannemer Besix. De procedure is niet volgesn de regels verlopen.

Raad van State blokkeert bouw Belgische ambassade in Congo

© Reuters

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) was volgens De Morgen vast van plan om in augustus de eerste steen te leggen van de nieuwe ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Of hij zijn reisplannen effectief kan uitvoeren, is volgens de krant ver van zeker.

Grote vertraging

De Raad van State heeft het project immers geschorst. Daardoor zal de bouw van de ambassade, die 10 miljoen euro zal kosten, behoorlijk wat vertraging oplopen. In hetzelfde gebouw zal ook de Nederlandse ambassade huizen. De ambassade moet verrijzen op de vroegere terreinen van Sabena, die in de duurste wijk van Kinshasa liggen. Samen met het architectenbureau Art&Build had aannemer Besix de keuze van de bouwheer aangevochten bij de Raad van State.

Buitenlandse Zaken koos op 3 mei niet voor de combinatie Art&Build en Besix, wel voor drie andere bedrijven om het gigantische bouwwerk neer te poten: CFE, dat voor de gelegenheid samenwerkt met de bekende zakenman George Forrest, Denys-groep en Willem.

Op 11 juni maakte de Raad van State bekend dat de selectieprocedure niet volgens de spelregels verlopen is. De publieke aanbesteding volgde een uitzonderlijke procedure, waarvan de Raad van State nu oordeelt dat ze hier niet geschikt was.

Grootste ambassade

"Dit is gewoon een tactiek van een bedrijf dat een slechte verliezer", zeggen de geselecteerde bedrijven. Volgens de bron daar moet de hele selectieprocedure opnieuw opgestart worden of moet het duo Besix/Art&Build toch de kans krijgen om aan het project deel te nemen.

Het gaat om een van de grootste diplomatieke posten van ons land. Het nieuwe gebouw zal over ongeveer 5200 vierkante meter kantoorruimte beschikken. (Belga/TV)

Onze partners