'Quads zelf zijn niet gevaarlijk'

28/05/10 om 20:25 - Bijgewerkt om 20:25

Vorig jaar deden zich 129 ongevallen voor met quads waarbij doden of gewonden vielen.

In 2009 gebeurden er 129 ongevallen met quads waarbij doden of gewonden vielen. Volgens quadverkoper Patrick Lambrechts zijn de meeste ongevallen te wijten aan de onervarenheid en roekeloosheid van de bestuurders.

Vorig jaar deden zich 129 ongevallen voor met quads. Dat blijkt uit een antwoord van ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang).

Patrick Lambrechts, een quadverkoper uit Alken, is niet volledig verrast door het hoge cijfer. Volgens hem denken sommige bestuurders te snel dat ze goed kunnen rijden.

'Voldoende bescherming en een verantwoordelijke houding zouden veel ongevallen kunnen voorkomen. Hoe gevaarlijk een quad is, hangt af van de bestuurder. Vergelijk het met leren fietsen of lopen. Met een quad rijden moet je ook leren.'

Het aantal ongevallen met de gemotoriseerde vierwielers lijkt wel niet meer te stijgen. In 2006 gebeurden er al 99 ongevallen met quads, in 2007 steeg het aantal tot 120 en in 2008 zelfs tot 152. De meeste ongevallen met quads gebeuren in Wallonië (68), gevolgd door Vlaanderen (48) en Brussel (13).

Tomas Thys

Lees meer over:

Onze partners