PVDA wil vermogen politieke mandatarissen openbaar maken

Raoul Hedebouw en Marco Van Hees (PVDA-PTB) © Belga
Simon Demeulemeester

Als mandatarissen met een openbare functie zich verrijken, dan moeten burgers dat kunnen vaststellen en onderzoeken, vindt oppositiepartij PVDA. Daarom wil de uiterst linkse partij de vermogens van mandatarissen openbaar maken.

PVDA-Kamerleden Marco Van Hees en Raoul Hedebouw dienen vandaag een wetsvoorstel in om het vermogen van politieke mandatarissen openbaar te maken. De uiterst linkse partij grijpt als aanleiding daarvoor de ‘verschillende affaires’ aan ‘over mogelijke financiële wanpraktijken door publieke mandatarissen uit verschillende politieke families’.

PVDA wil vermogen politieke mandatarissen openbaar maken

Zo kwam in Franstalig België Serge Kubla (MR) in het vizier. De intussen ex-burgemeester van Waterloo werd op 24 februari in verdenking gesteld van corruptie. Hij zou als tussenpersoon gediend hebben voor het omkopen van Congolese gezagsdragers om zo investeringen in de loterijsector in Congo mogelijk te maken.

‘Er is een grens overschreden’, aldus PVDA. ‘Als mandatarissen met een openbare functie zich verrijken, dan moeten burgers dat kunnen vaststellen en onderzoeken. Door de aard van hun functie moeten deze mandatarissen aanvaarden dat er transparantie is over hun vermogen.’

Van Hees zal premier Charles Michel (MR) vandaag in de plenaire vergadering, die u vanaf 14u live kan volgen op Knack.be, interpelleren hierover.

Publicatie in Staatsblad

Het wetsvoorstel van de twee linkse politici houdt een wijziging in van de wetten van 2 mei 1995 en 26 juni 2004. Die bepalen dat politici jaarlijks een vermogensaangifte moeten indienen bij het Rekenhof. Dat is onvoldoende voor de PVDA, omdat de aangifte in een gesloten omslag wordt afgegeven. Die omslag mag enkel open als een gerechtelijk onderzoek wordt geopend. PVDA gaat er ook niet mee akkoord dat de waarde van het vermogen niet aangegeven wordt.

PVDA wil een jaarlijkse publicatie in het Staatsblad van de vermogensaangiften en dat van elk element van het vermogen de handelswaarde vermeld wordt. De mosterd voor het wetsvoorstel haalt PVDA in Frankrijk, waar deze regeling al voor ministers geldt. PVDA wil dat uitbreiden naar alle mandatarissen die onder de wet van 2 mei 1995 vallen: ‘ministers, parlementsleden, bestuurders van intercommunales, topmanagers van overheidsbedrijven, kabinetschefs…’

‘Politicus moet geen schrik hebben om zijn/haar bezittingen bekend te maken’

Marco Van Hees en Raoul Hedebouw van PVDA-PTB
Marco Van Hees en Raoul Hedebouw van PVDA-PTB© BELGA

‘Ik ga ervan uit dat ons voorstel door de meeste partijen goedgekeurd zal worden’, zegt Marco Van Hees. ‘Iemand die politieke verantwoordelijkheid draagt, engageert zich normaal gezien voor het algemeen belang van de bevolking en draagt sociale verantwoordelijkheden die een vertrouwensrelatie met de burgers veronderstellen. Een politicus moet dan ook geen schrik hebben om zijn/haar bezittingen bekend te maken.’

De uiterst linkse partij geeft nog mee dat het van haar eigen mandatarissen vraagt om hun inkomen te beperken tot een gemiddeld werknemersloon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content