'PVDA versterkt links door te durven ingaan tegen een rechts beleid' (Peter Mertens)

30/03/14 om 18:23 - Bijgewerkt om 19:04

'PVDA versterkt links op alle vlakken', reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens op de uitspraak van premier Elio Di Rupo (PS) dat een stem op de PTB-PVDA een nutteloze stem is.

'PVDA versterkt links door te durven ingaan tegen een rechts beleid' (Peter Mertens)

PvdA-voorzitter Peter Mertens © BELGA

"Het is tijd om van koers te veranderen. Naar links te gaan, naar een samenleving waar we opnieuw in elkaar geloven in plaats van het maximale profijt te laten spreken". Dat zei PVDA-voorzitter Peter Mertens op de startmeeting van de kiescampagne van de extreem linkse partij in Antwerpen waarop zo'n 1.500 mensen aanwezig waren.

Hij benadrukte dat PVDA+ links versterkt op alle vlakken en vroeg respect voor de "welvaartmakers". Voor Mertens is het tijd dat er een "heldere stem komt die antwoord op de powerplay van rechts", waarbij hij verwees naar de heisa rond de Antwerpse vuilnismannen, kinderverzorgsters en foorkramers. "Onze toekomst is sociaal en onze samenleving is sociaal. Wij leven, wonen, werken samen en dat kan maar als er respect bestaat voor de bronnen van de welvaart. Dat kan maar als er respect bestaat voor de arbeidskracht en voor de natuur", benadrukte de voorzitter.

Respect voor werkende klasse

Zo vroeg hij respect voor de arbeiders die in een volcontinu-systeem werken, voor de kinderverzorgsters, voor de arbeiders en arbeidsters van allochtone origine, kortom voor de hele werkende klasse, voor goede werkomstandigheden en voor vaste contracten. "Wat wij vragen, kortom, is respect voor de welvaartsmakers van dit land. Wat wij vragen is sociale vernieuwing en een einde van de neoliberale weg die nu al dertig jaar lang wordt bewandeld", vatte hij samen.

De grootste bedreiging voor de sociale zekerheid komt voor PVDA+ niet van onderuit. De grootste bedreiging komt van bovenaf. Van de immense druk om de sociale bescherming stap voor stap af te bouwen. Van de beperking van uitkeringen in de tijd. En van het voorwaardelijk maken van grondrechten.

'GAS-boetes voor tieners is geen links beleid'

Voor de partij kan er geen sprake van zijn om de werkloosheidsuitkeringen degressief te maken of de wachtuitkering voor jongeren af te schaffen, wat de regering Di Rupo gedaan heeft. Peter Mertens benadrukte dat PVDA+ links versterkt op alle vlakken. Het recente PS-voorstel om een vermogensbelasting in te voeren, is volgens hem niet meer dan een oproep om voor PVDA te stemmen, reageerde hij op premier Elio Di Rupo die op de RTBF verklaarde dat een stem op de PTB-PVDA een nutteloze stem was: "Of het nu het kiwi-model is voor goedkope geneesmiddelen, of het nu de btw-verlaging op elektriciteit is, of het nu de vermogensbelasting is, deze partij weegt nu al op het beleid".

Hij verwees ook naar de studies rond fiscaliteit en belastingen, rond pensioenen, rond gezondheidszorg, rond democratische rechten. Op basis daarvan werkte de partij concrete voorstellen uit. "wij versterken links door te durven ingaan tegen een rechts beleid. Jongeren schrappen uit de sociale zekerheid, GAS-boetes voor tieners, werkcheques voor jongeren als vorm van Belgische mini-jobs, privatiseren van het personenvervoer op het spoor, of het aanleggen van een stedelijke autostrade die door 60 procent van de bevolking is weggestemd, dat is geen links beleid". (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners