PVDA: 'Meeste Kamerleden kunnen met 52 met pensioen'

03/07/15 om 05:58 - Bijgewerkt om 10:23

Zo goed als alle Kamerleden kunnen nog altijd met 55 jaar met pensioen, en meer dan de helft zelfs met 52 als ze dat willen. Dat zegt PVDA-specialist Kim De Witte.

PVDA: 'Meeste Kamerleden kunnen met 52 met pensioen'

Gewezen Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en opvolger Siegried Bracke (N-VA) - zij hebben dat pensioen met 52 of 55 niet genomen © BELGA

Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg spraken met Kim De Witte de pensioenspecialist van de linkse partij PVDA en docent aan de KU Leuven. Hij heeft het interne pensioenreglement van de Kamerleden grondig uitgeplozen.

Dat reglement werd eind 2013 aangepast, waardoor de parlementsleden ook zouden inleveren. "Maar die aanpassingen blijken toch minder groot dan ze altijd hebben gezegd", zegt hij. Zo blijkt volgens hem dat bijna alle parlementsleden, iedereen die op 25 mei verkozen is, op hun 55ste met pensioen mogen gaan.

"In het document staat namelijk dat de nieuwe regeling - pensioen vanaf 62 jaar - pas ingaat vanaf 1 juni 2014. Van de 150 Kamerleden zijn er maar 3 of 4 die onder de nieuwe regeling vallen, dat zijn mensen die pas in oktober in het parlement zijn gekomen."

Wie al een volledig mandaat achter de rug had, mag met 52 jaar met pensioen. Dat laatste geldt voor 95 van de 150 Kamerleden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners