PVDA: 'Koopt België olie van IS?'

25/11/15 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

PVDA vreest dat België mogelijk onrechtstreeks olie koopt bij de terreurgroep IS.

PVDA: 'Koopt België olie van IS?'

Raoul Hedebouw (PVDA-PTB) © BELGA

De linkse partij PVDA is verontrust dat België mogelijk onrechtstreeks olie koopt die afkomstig is uit de door Islamitische Staat bezette gebieden. Kamerlid Raoul Hedebouw (PVDA) zal premier Charles Michel (MR)daarom vragen een audit te lanceren naar de precieze herkomst van de Belgische olie.

Volgens PVDA controleert IS ongeveer 10 procent van de Iraakse olieproductie en heeft het 8 Syrische olievelden en ongeveer 60 procent van de Syrische raffinaderijen onder controle. 'Maar die olie moet natuurlijk wel nog verkocht worden. En IS verkoopt die niet aan de planeet Mars', zegt Hedebouw.

Hij vindt het bijzonder verontrustend dat samen met de opkomst van IS in Irak ook de Belgische import van Iraakse olie buitengewoon stijgt. 'Op één jaar tijd steeg het aantal geïmporteerde vaten uit Irak met maar liefst 22 procent', aldus Hedebouw. Hij zal in de Kamer aan de federale regering vragen om een audit naar de herkomst van de Iraakse olie te doen. 'Na de aanslagen in Parijs en de aanhoudende terreurdreiging is het meer dan vijf na twaalf om de geldstroom naar IS dicht te draaien.' (Belga/AVE)

Onze partners