Pukkelpop erkend als ramp

29/09/11 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Het noodweer dat over Pukkelpop raasde en een spoor van vernieling trok, is als ramp erkend, meldt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.

Het noodweer dat op 18 augustus over Pukkelpop raasde en een spoor van vernieling trok, is door de federale ministerraad als ramp erkend, meldt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

Dat betekent dat slachtoffers een beroep kunnen doen op het schadefonds voor materiële schade.

In totaal zijn er 46 gemeenten waar de hevige winden erkend zijn als ramp en 78 gemeenten waar dat geldt voor de overvloedige regenval.
De schade door de hevige winden wordt door de provincies tot nu toe geraamd op meer dan 59 miljoen euro, die door de regenval wordt op meer dan 18 miljoen euro geschat. Voor de regenval moet de brandverzekering in eerste instantie tussenkomen. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan een beroep op het rampenfonds worden gedaan.

"De mensen die schade geleden hebben, hebben nu drie maanden om een dossier in te dienen," zei minister Turtelboom op de VRT-radio. Wordt het dossier goedgekeurd, dan volgt binnen de drie weken de betaling. Er is wel een franchise van 250 euro. "Het fonds zal dus vooral ten goede komen aan tentenbouwers en de fruitboeren in de buurt", weet Turtelboom.

Turtelboom: 'Eerst keer zoveel mensen met schade'

"Het is de allereerste keer dat we zoveel mensen hebben die schade geleden hebben, 70.000. Normaal gaat dat bijvoorbeeld over enkele mensen die waterschade hebben na een overstroming."
De organisatie van Pukkelpop kan ook een beroep doen op het rampenfonds, aldus de minister. Maar zij zullen minder directe materiële schade hebben, zegt Turtelboom, "aangezien zij veel in onderaanneming doen."

Voor de schade op het Pukkelpopterrein komen in eerste instantie podia, festivaltenten, eettentjes, lichttorens, ... in aanmerking. Ook de landbouwers die door de storm werden getroffen, kunnen voor de schade aan hun gewassen, boomgaarden en fruit een beroep doen op het rampenfonds. "Zo vermijden we dat de landbouwers, na de weerkundige ramp, ook nog eens een financiële ramp te verwerken krijgen", besluit Turtelboom.

In november duidelijkheid over tickets

In november krijgen de festivalgangers nieuws over de eventuele terugbetaling van hun tickets.

De storm die over de festivalweide raasde kostte aan vijf festivalgangers het leven. Ook de fruitboeren in de buurt tekenden heel wat schade op. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners