Psychiater Kim De Gelder wordt niet vervolgd

08/05/12 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Advocaat Jaak Haentjens gaat mogelijk in beroep tegen beslissing van raadkamer.

Psychiater Kim De Gelder wordt niet vervolgd

© Belga

Kim De Gelder doodde op 23 januari 2009 twee baby's en een verzorgster in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Twee jaar voor de feiten hadden de ouders de psychiater gevraagd om hun zoon gedwongen te laten opnemen, omdat De Gelder psychotisch zou geweest zijn. De psychiater oordeelde dat het niet noodzakelijk was om De Gelder te colloqueren.

Volgens de ouders en hun advocaat Haentjens maakte de man een inschattingsfout en zou hij voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen voor schuldig verzuim, omdat hij de feiten zou kunnen hebben voorkomen.

Het openbaar ministerie meende echter dat er geen sprake was van een misdrijf en had de buitenvervolgingstelling gevorderd. De raadkamer van Dendermonde heeft nu de psychiater buiten vervolging gesteld.

Advocaat: "Ouders werden weggelachen"
Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, overweegt in beroep te gaan. "Volgens mij is er sprake van schuldig verzuim. De ouders werden weggelachen door de psychiater, die vijf jaar van leed met hun zoon afdeed als een communicatiestoornis", zei hij na afloop van de raadkamer.

De verdediging kan tegen de beslissing van de raadkamer nog in beroep gaan bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI).

Assisen

Dezelfde KI, maar mogelijk in een andere samenstelling, moet ook oordelen of De Gelder definitief wordt verwezen naar het hof van assisen.

Haentjens: "De twee colleges (van psychiaters en psychologen, nvdr.) die ik heb aangesteld, besluiten onafhankelijk van elkaar dat De Gelder paranoïde schizofreen is. Ik blijf er heilig van overtuigd dat die jongen ontoerekeningsvatbaar is en ik zal er alles aan doen om hem geïnterneerd te krijgen."

Vorige week besliste de raadkamer dat De Gelder toerekeningsvatbaar is en dus een assisenproces moet krijgen. De Gelder moet zich verantwoorden voor vier moorden en 25 moordpogingen. Na de steekpartij in Fabeltjesland bekende hij immers ook de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene enkele dagen eerder. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners