PS wil uitbreiding sociaal tarief met inkomsten Doel 1 en 2

18/05/15 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Hoewel de Franstalige socialisten van de PS gekant zijn tegen de langere levensduur van Doel 1 en 2, willen ze de onvoorziene extra inkomsten ervan besteden aan een uitbreiding van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit.

PS wil uitbreiding sociaal tarief met inkomsten Doel 1 en 2

Kerncentrale Doel © BELGA

De bijkomende opbrengsten van het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2 moeten dienen om het sociaal tarief voor gas en elektriciteit uit te breiden naar andere gezinnen met een laag inkomen. Dat is één van de zeven voorstellen waarmee de PS de energiekost wil doen dalen en de bescherming van de consument op de energiemarkt wil opkrikken.

Onvoorziene inkomsten

Omdat de producenten van kernenergie een deel van hun winst aan de overheid afdragen, zal de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 onvoorziene extra inkomsten in het laatje brengen. De Franstalige socialisten zijn gekant tegen de langere levensduur voor beide centrales. Maar als die er dan toch komt, dan moeten de extra inkomsten dienen om het sociaal tarief voor gas en elektriciteit uit te breiden naar gezinnen met een bruto belastbaar inkomen lager dan 17.000 euro, begunstigden van een verhoogde tussenkomst van de ziekteverzekering en mensen met een hoge schuldenlast.

Die ingreep moet het mogelijk maken "mensen in een moeilijke situatie te helpen in een periode waarin de lonen en uitkeringen stagneren", stellen PS-voorzitter Elio Di Rupo en Kamerlid Karine Lalieux. De partij wil ook een uniek model voor de energiefacturen, waardoor iedereen zelf kan nagaan of hij de juiste prijs betaalt en het aanbod van de verschillende leveranciers kan vergelijken.

Reglementering

Een ander voorstel is voorkomen dat gezinnen zowel hun voorschotfactuur als jaarafrekening in één en dezelfde maand moeten ophoesten. Di Rupo en Lalieux breken ook een lans voor een betere reglementering van het aanbod om zo een vergelijking tussen leveranciers eenvoudiger te maken en de verkoop aan huis te verbieden. Het "vangnet" waardoor de prijzen voor gas en elektriciteit kan worden gecontroleerd voor gezinnen en kmo's met een variabel contract, moet volgens de ex-premier worden uitgebreid naar vaste contracten en naar nieuwe variabele contracten.

Tot slot wil de PS dat het bestaande akkoord waardoor leveranciers een aantal engagementen nemen tegenover consumenten - bijvoorbeeld rond transparantie en voorwaarden in het contract - voortaan ook geldt voor kmo's en kleine zelfstandigen. (Belga/WB)

Onze partners