PS wil cumulverbod verstrengen: 'Burgemeestersloon afstaan als je in het parlement zit'

27/11/16 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Bron: Belga

Nadat PS, MR en cdH dit weekend beslisten dat ze de regels uiteindelijk niet zouden versoepelen, komt de PS nu met een voorstel tot verstrenging. Zo zou het goed zijn dat parlementsleden die ook burgemeester zijn, hun burgemeestersloon zouden afslaan, klinkt het.

PS wil cumulverbod verstrengen: 'Burgemeestersloon afstaan als je in het parlement zit'

Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) © BELGA

Het debat over de cumulregels in Wallonië is nog niet gaan liggen. Anders dan in Vlaanderen geldt in Wallonië sinds vorige zomer een cumulregel waarbij politici niet tegelijk regionaal parlementslid en burgemeester of schepen mogen zijn. Op de regel geldt wel een belangrijke uitzondering. Die laat een cumul toch toe voor het kwart van de parlementsleden met de hoogste penetratiegraad, oftewel met relatief gezien de meeste voorkeurstemmen in hun kieskring.

Net voor die groep, die een parlementair zitje dus wel nog mag cumuleren met een lokaal uitvoerend mandaat, wil de PS nu de regel dat ze aan hun lokale loon zouden verzaken. 'De 25 procent die dus nog mag cumuleren, zou dat gratis moeten doen', zo formuleerde PS'er Jean-Claude Van Cauwenberghe het zondag in het programma C'est pas tous les jours dimanche op RTL. 'Elio Di Rupo gaat de andere partijen daarvan proberen overtuigen', vervolgde hij nog. 'En als dat niet lukt, zou hij er een interne regel van willen maken bij de PS.' (BELGA/JVL)

Lees ook: Wie is er bang van de decumul? Waarom de Belgische politici van meerdere walletjes blijven eten

Onze partners