'PS verstopt zich laf achter de troon' (Bart De Wever)

27/12/12 om 06:27 - Bijgewerkt om 06:27

'De koning en de PS hebben elkaar gevonden in hun afgrijzen van de democratische keuze van een groot deel van de Vlaamse bevolking', aldus Bart De Wever.

'PS verstopt zich laf achter de troon' (Bart De Wever)

© Belga

Bart De Wever, partijvoorzitter van de N-VA en pas verkozen burgemeester van Antwerpen, pleit in een opiniebijdrage in De Standaard voor het toevertrouwen van de regierol in de regeringsformatie aan het parlement. "De vorst moet boven de politiek staan om de gehele natie te kunnen vertegenwoordigen. (...) Maar Albert II vult die rol niet correct in. Hij heeft de weg gekozen van een verdelend koningschap. Zijn kerstboodschap was daarvan een triest hoogtepunt", schrijft De Wever in de opiniebijdrage.

De Vlaams-nationalist verwijst op zijn beurt naar de oorlogs­jaren. Ook toen was er een vorst "die geen vrede nam met zijn neutrale rol. ­Leopold III wenste politieke keuzes te maken, (...) waardoor het land op de rand van de burgeroorlog terecht kwam. Leopold moest aftreden en de wankelende Belgische troon bleef alleen overeind door de massale steun van het Vlaamse landsgedeelte. Albert II zou dus, na de ervaringen van zijn vader, beter moeten weten. Een politiek koningschap valt niet te rijmen met een democratie."

'PS verstopt zich laf achter de troon'
De Wever schrijft dat premier Elio Di Rupo de tekst had moeten laten bijsturen. "Dat Di Rupo dat niet heeft gedaan en de politieke dekking voor deze toespraak gaf, is schandalig. De koning en de PS hebben elkaar gevonden in hun afgrijzen van de democratische keuze van een groot deel van de Vlaamse bevolking. De PS kan zich daarbij laf verstoppen achter de troon."

Voor de N-VA-voorzitter kan de koning op deze manier na de volgende parlementsverkiezingen geen rol meer spelen bij de regeringsformatie. Die rol moet naar het parlement gaan, vindt De Wever. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners