PS: ‘Of Staatsveiligheid wilde niets zeggen over hacking, of het zijn onnozelaars die van niets wisten’

© Belga
Simon Demeulemeester

De PS schuift Pascale Vandernacht naar voren als nieuw hoofd van de Staatsveiligheid uit onvrede met hoe de hacking-zaken aangepakt werden: ‘Ofwel wilden ze geen informatie geven, ofwel hebben ze niets gezien en zijn het onnozelaars.’ Vandernacht ontkent kandidaat te zijn.

De PS schuift Pascale Vandernacht naar voren als nieuw hoofd van de Staatsveiligheid, uit onvrede met hoe de hacking-zaken aangepakt werden: ‘Ofwel wilden ze geen informatie geven, ofwel hebben ze niets gezien en zijn het onnozelaars.’ Vandernacht ontkent kandidate te zijn.

De PS is niet alleen ontevreden over de manier waarop de Staatsveiligheid functioneert, de Franstalige socialisten hebben ook een kandidate klaar om de dienst te gaan leiden in plaats van Alain Winants: Pascale Vandernacht. Dat schrijft De Morgen.

Pascale Vandernacht ontkent echter dat ze kandidate is voor de functie van administrateur-generaal bij de Staatsveiligheid. ‘Via persberichten vernam ik dat ik kandidaat zou zijn voor de functie van administrateur-generaal bij de staatsveiligheid. Ik bevestig u echter dat het absoluut niet mijn bedoeling is te kandideren voor deze functie’, aldus Vandernacht.

Vandernacht is magistrate bij de Raad van State en was in een vorig leven kabinetsmedewerkster van PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Vandernacht schreef er onder meer het wetsontwerp over de bijzondere opsporingsmethoden voor de inlichtingendiensten.

Scherpe kritiek van PS op Staatsveiligheid

Bij de PS en premier Elio Di Rupo wordt het belang van een vertrouwensrelatie met de inlichtingendiensten benadrukt. In de Wetstraat 16 valt zware kritiek te horen op de manier waarop de Staatsveiligheid het dossier van de hacking bij Belgacom heeft opgevolgd. “Op de vergadering waar die zaak besproken werd, kregen we nagenoeg geen informatie. Ofwel wilden ze die niet geven en proberen ze de controle van politici te ontvluchten, ofwel hebben ze niets gezien en zijn het onnozelaars”, klinkt het scherp.

Over de hacking bij de kanselarij van de eerste minister valt volgens De Morgen dezelfde kritiek te horen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content