PS: 'N-VA beledigt 1.150.000 Brusselaars'

30/10/13 om 16:41 - Bijgewerkt om 18:59

De voorstellen van de N-VA weigeren de Brusselaars een eigen identiteit, reageert Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse federatie van de Parti socialiste (PS) op de plannen van N-VA.

PS: 'N-VA beledigt 1.150.000 Brusselaars'

© Frédéric Pauwels

Groen-fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke toont zich heel ongerust in een reactie op de plannen van de N-VA voor de toekomst van België. "N-VA wil dus toch een revolutie en geen evolutie", klinkt het. "Het Belgische niveau zal veel zwakker staan tegenover zijn deelstaten dan de Europese Unie tegenover de lidstaten", aldus Groen-fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke.

"N-VA noemt dit confederalisme, maar eigenlijk is het dus separatisme", aldus Van Hecke. "Geen enkele andere partij zal over deze verregaande plannen willen onderhandelen omdat hierdoor onze burgers en bedrijven voor jaren communautair zullen worden gegijzeld. Al die tijd zouden we er met z'n allen sociaal en economisch op achteruit gaan."

Groen: 'Model voor Brussel is onwerkbaar'

In de congresteksten schrijft N-VA dat communautaire discussies geld, tijd en energie verspillen. Van Hecke stelt dat de N-VA zelf plannen lanceert die jarenlange communautaire discussies garanderen.

"Op een moment dat er een economische, sociale en milieucrisis woedt, is hierover gaan onderhandelen wel het laatste dat de politiek moet doen", klinkt het.

"Wat we nu nodig hebben is een beleid dat de levensomstandigheden van mensen verbetert en hen meer welvaart en minder vervuiling oplevert." Het model dat de N-VA uitwerkte voor Brussel, veroordeelt Groen als onwerkbaar en onvoorstelbaar complex. Dat mensen verplicht moeten kiezen voor een stelsel, wordt een administratieve nachtmerrie, aldus Van Hecke.

Europese Unie

In de voorstellen weegt het Belgische niveau - zonder een rechtstreeks verkozen parlement, met amper bevoegdheden en een "mini-regering" - veel lichter dan het EU-niveau, klinkt het nog.

"Zelfs de lidstaten van de Europese Unie kennen veel meer macht toe aan het EU-niveau dan N-VA vanuit Vlaanderen wil toekennen aan het Belgische niveau. Dit toont aan dat dit eigenlijk geen confederatie is zoals de N-VA wil laten uitschijnen, maar een separatistisch model met een centraal niveau dat vederlicht weegt", zegt Van Hecke.

PS: 'Dit aanvaarden we nooit'

"De voorstellen van de N-VA weigeren de Brusselaars een eigen identiteit, reageert Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse federatie van de Parti socialiste (PS) in een persbericht. "Dit zullen we nooit aanvaarden", treedt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) haar bij.

"Bart De Wever past het separatisme in een steeds minder gemaskeerde vorm toe, en weigert zelfs de Brusselaars hun eigen identiteit. De geforceerde verbinding die hij voorstelt, hetzij aan Wallonië, hetzij aan Vlaanderen, maakt van de Brusselaars de staatlozen van het confederalisme", aldus Onkelinx.

"De N-VA maakt iedere dialoog met hen over de toekomst van Brussel onmogelijk."

'N-VA beledigt 1.150.000 Brusselaars'

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zegt dat de N-VA haar ware gelaat toont. "Ze treedt naar voren als een partij die noch België noch Brussel wenst te erkennen. Door het Brussels Gewest, het 'hoofdstedelijk Gewest' van ons land, te willen afschaffen, beledigt de N-VA de 1.150.000 Brusselaars en maakt ze duidelijk waar ze werkelijk op uit is: de ondergang bewerkstelligen van ons land, zijn talent, zijn creativiteit en zijn vernuft", aldus Vervoort.

"Dit zullen we nooit aanvaarden. En ik stel me in dat verband de vraag welke Franstalige zich ooit bereid zal tonen om deze plannen samen met de N-VA uit te voeren. Wij in elk geval nooit", klinkt het nog.

CDH: 'Onaanvaardbaar'

CDH-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet noemt de institutionele voorstellen van de N-VA, vooral dan wat betreft Brussel, "totaal onaanvaardbaar". Zij "verdienen geen lange berichten in de pers of ontwikkelingen, gezien hun volledig excessief en provocerend karakter", klinkt het in een persbericht.

"Op een ogenblik dat het land zich herstelt, een serene en kalme toekomst terugvindt en dat Brussel zich ontwikkelt als een volwaardig gewest open voor iedereen, is het niet het moment om terug te keren naar de strijd van een ander tijdperk", klinkt de kritiek van Milquet.

Vlaams Belang: 'N-VA redeneert binnen Belgisch model'

Het Vlaams Belang vindt het opvallend dat de N-VA in haar congresteksten, "ondanks een aantal verregaande voorstellen", binnen een Belgisch model redeneert. De partij oordeelt in een persbericht dat het voorgesteld Belgisch confederaal model met een paritaire regering "niet de minste meerwaarde" biedt.

Het Vlaams Belang plaatst ook vraagtekens bij het standpunt van de N-VA over Brussel. "Door de Brusselaars te verplichten zich te bekennen tot de éne of de andere gemeenschap - ook op electoraal vlak - wordt opnieuw een vorm van talentelling ingevoerd." Met het voorstel om Brussel door zowel Vlaanderen als Wallonië te besturen, erkent de N-VA volgens het Vlaams Belang de facto de Fédération Wallonie-Bruxelles en maakt het "de vorming van een grotendeels door Wallonië gedomineerde 'enclave' op Vlaams grondgebied" mogelijk. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners