PS maakt een opening naar de liberalen

06/01/11 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt bereid te zijn andere partijen te betrekken bij de onderhandelingen over de staatshervorming.

PS-voorzitter Elio Di Rupo is bereid de onderhandelingen over de staatshervorming open te trekken naar andere partijen. Dat heeft hij donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie. In een reactie herhaalde de MR dat ze beschikbaar is.

Als het kan bijdragen tot een oplossing staan we ervoor open om de onderhandelingen over de staatshervorming uit te breiden naar andere partners, aldus Di Rupo. Hij zei geen exclusieven te hebben. 'De toestand van het land is dusdanig dat we alle formules moeten openlaten'.

'Wat willen CD&V en N-VA?'

De PS-voorzitter was scherp voor N-VA en CD&V, de twee partijen die voorlopig niet verder willen onderhandelen op basis van de nota van Vande Lanotte. Volgens hem moeten ze duidelijk maken of ze nog een akkoord willen of niet.

Di Rupo zei vooral verrast te zijn door de houding van CD&V, die volgens hem een zware verantwoordelijkheid draagt.

'Wat willen CD&V en N-VA? Willen ze verkiezingen of onderhandelingen? Willen ze onderhandelingen met andere partners? Willen ze nog deel uitmaken van een federale regering? Zien ze nog een gemeenschappelijke toekomst voor Walen, Brusselaars en Vlamingen? Willen ze de verrotting van het federale niveau?, zo vroeg Di Rupo zich af.

Reynders: MR is beschikbaar

In een reactie op de opening van de PS herhaalde MR-voorzitter Didier Reynders donderdagavond dat zijn partij beschikbaar is. Maar de MR wil onderhandelen volgens een andere methode en wil dat er ook over de sociaal-economische problemen wordt gepraat.

Contacten waren er op dat moment nog niet geweest. Reynders zei te wachten op een eventueel initiatief van het paleis of van iemand die door de koning zou aangesteld worden. Bij de Vlaamse liberalen van Open VLD werd enkel gezegd dat het initiatief bij het paleis ligt.

Geen exclusieven bij CDH en Ecolo

CDH en Ecolo lieten in een reactie op de opening van Di Rupo weten dat ze geen exclusieven hebben tegenover andere partners om over een staatshervorming te onderhandelen.

Onze partners