PS koppelt staatshervorming aan meer geld voor Brussel

03/06/10 om 12:10 - Bijgewerkt om 12:10

Laurette Onkelinx en Charles Picqué pleiten uitdrukkelijk voor een herfinanciering van het Brussels gewest.

Voor de PS is een herfinanciering van het Brussels gewest een belangrijke eis voor na de verkiezingen van 13 juni. De partij koppelt dat aan het debat over de staatshervorming.

Dat zeggen ontslagnemend vicepremier Laurette Onkelinx, die de Kamerlijst in Brussel trekt, en Brussels minister-president Charles Picqué in Le Soir. Een herfinanciering van Brussel is 'een engagement, een eis, een exclusieve', zo luidt het.

Volgens Onkelinx zal het Brussels gewest zonder vers geld over vijf jaar niet meer in staat zijn het leerplichtonderwijs te betalen.

Het PS-kopstuk pleit ervoor dat Brussel positief zou gediscrimineerd worden bij beslissingen van de federale regering. Ze pleit ook voor een versterking van de Waals-Brusselse solidariteit.

Voor Picqué is een herfinanciering van Brussel een voorwaarde voor het voortbestaan van het land en haar welvaart.

Volgens de minister-president zijn de liberalen momenteel de zwakte van Brussel omdat ze ervoor pleiten dat de gewesten meer zouden bijdragen met het oog op een begrotingsevenwicht.

Dat zou tot een verarming van de gewesten leiden, wat catastrofaal zou zijn voor Brussel, aldus Picqué. Een verzwakt Brussels gewest zou volgens hem de stabiliteit van het land in gevaar brengen.

Onze partners