PS: 'Europa moet ophouden met druk uit te oefenen op de Griekse bevolking'

05/01/15 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:31

Voor de PS is bewezen dat de aanpak van de internationale kredietverleners in Griekenland mislukt is.

PS: 'Europa moet ophouden met druk uit te oefenen op de Griekse bevolking'

© Belga

'Europa moet ophouden met druk uit te oefenen op de Griekse bevolking'. Dat heeft de PS verklaard na afloop van een partijbureau waar de nieuwe politieke spanningen rondom Griekenland besproken werden.

'Het komt de Grieken toe om te beslissen over hun toekomst', zo stelde de PS in een reactie op het heroplaaiende debat over de toekomst van Griekenland in de eurozone. Het Duitse blad Der Spiegel berichtte immers dat Berlijn niet langer gekant zou zijn tegen een Griekse exit indien het linkse Syriza eind januari de verkiezingen zou winnen.

De PS zegt links Griekenland alle steun te verlenen. De woordvoerster van de oppositiepartij wou niet verduidelijken of de steun in het bijzonder is gericht aan de traditionele socialistische partij Pasok of aan Syriza. De PS zal in het licht van het verkiezingsresultaat een linkse coalitie steunen die 'budgettaire verantwoordelijkheid opneemt zonder schade aan te richten aan de economische en sociale rechten van de Griekse bevolking', klinkt het.

Alexis Tsipras, de politieke leider van Syriza

Alexis Tsipras, de politieke leider van Syriza © Reuters

Voor de PS is bewezen dat de aanpak van de internationale kredietverleners mislukt is. Griekenland werd de voorbije vijf jaren voor het bankroet behoed door de eurolanden en het IMF, die in ruil voor financiële ondersteuning strenge besparingen en hervormingen eisten. Eind februari, ruim een maand na de vervroegde verkiezingen, verstrijkt het Europese programma.

Linkse kritiek in Europees parlement

Ook in het Europees Parlement vielen maandag scherpe linkse reacties te noteren in de nasleep van de publicatie van het artikel in Der Spiegel. Socialistisch fractieleider Gianni Pittella stelde aan de kaak dat de 'Duitse rechterzijde probeert om als een sheriff op te treden in Griekenland'. Het 'blindelings blijven verdedigen van het soberheidsbeleid' zal volgens hem enkel maar in de kaart spelen van eurosceptische en eurofobe bewegingen. Een Grexit is voor Pittella geen optie.

Diens groene collega Rebecca Harms roept 'de Europese regeringen en instellingen' op haar beurt op 'het democratische proces in Griekenland te respecteren'. 'In plaats van zich te moeien en te dreigen, zouden de Europese leiders en de Commissie zich moeten engageren om het resultaat van de verkiezingen te respecteren en samen te werken met de democratisch verkozen regering, om ervoor te zorgen dat Griekenland deel blijft van de eurozone.'

Lees meer over:

Onze partners