'PS en Ecolo laten "leugens" Bart De Wever bestuderen'

09/07/11 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

PS en Ecolo gaan de verklaringen van de N-VA-voorzitter over de nota-Di Rupo grondig ontleden. Hun studiediensten werden belast met een onderzoek, meldt Le Soir.

'PS en Ecolo laten "leugens" Bart De Wever bestuderen'

© Belga

PS en Ecolo gaan de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de nota van formateur Elio Di Rupo grondig ontleden. Hun studiediensten werden belast met een onderzoek. Dat meldt Le Soir.

De Franstalige socialisten en groenen hekelen in de krant ook de "leugens" en "leemtes" op de persconferentie van Bart De Wever afgelopen donderdag.

B-H-V In verband met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde bijvoorbeeld zei De Wever dat de compensaties veel verder gaan dan aanvaardbaar is, maar volgens de PS bestendigt het voorstel enkel de huidige situatie.

Ecolo wijst erop dat de enige nieuwigheid is dat voor het eerst een Franstalige een voorstel tot splitsing op tafel legt.

Brussel De nota van Di Rupo schaft volgens beide partijen ook niet de tweetaligheid in Brussel af, zoals De Wever beweert. Het zorgt daarentegen voor een garantie op lokaal en gewestelijk niveau. Beweren dat de nota de garanties van de Vlamingen in het Brussels gewest afschaft is "een leugenachtige verklaring", zegt Ecolo in de krant.

De PS van zijn kant wijst erop dat de modaliteiten over de herfinanciering van Brussel ook al in de voorstellen van Johan Vande Lanotte en Wouter Beke stonden.

Autonomie De twee Franstalige partijen weerleggen ook de idee dat de nota weinig reële autonomie voor de deelstaten zou opleveren of amper responsabilisering genereert. De bijkomende autonomie voor de gewesten levert hen een derde van de huidige federale inkomsten op aan bijkomende eigen middelen.

Ecolo en PS ontkennen tot slot ten stelligste de uitlating van De Wever dat werken meer belast zou worden. De nota houdt volgens hen ook rekening met de aanbevelingen van de Europese Commissie. Ze zeggen nog dat de overdracht van bevoegdheden in de nota niet moeten onderdoen voor de voorstellen van Vande Lanotte.

"Vals, overdreven, karikaturaal"

Ook CDH is vandaag niet mals voor de reactie van N-VA op de nota- Di Rupo. De partij noemt de argumenten van N-VA hetzij vals, hetzij overdreven, maar zeker karikaturaal.

CDH beschuldigt N-VA er in een mededeling van te schermen met valse cijfers om de nota in diskrediet te brengen. "Volgens onze berekeningen wil Di Rupo de benodigde extra fondsen voor 56 procent uit besparingen en voor 44 procent uit nieuwe inkomsten halen", schrijft de partij. "Daarbij komt nog 2 miljard euro uit de strijd tegen fiscale en sociale fraude." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners