PS en CDH schieten op liberalen

22/11/11 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

De PS en het CDH geven de liberalen de schuld voor de blokkering. Het MR is niet onder de indruk. De liberalen worden als laatste verwacht bij de koning.

De kopstukken van PS en CDH leggen de schuld voor de blokkering in de onderhandelingen bij de liberalen. MR-voorzitter Charles Michel zegt dat hij nooit geweigerd heeft om te onderhandelen. Hij laat zich naar eigen zeggen niet van zijn stuk brengen door de "theatralisering" van de voorbije dag, zei hij op de Franstalige radiozenders.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx verdedigde de voorstellen die formateur Elio Di Rupo op tafel legde. "Verder kunnen we niet gaan, anders is het niet langer evenwichtig." Onkelinx ontkent dat de PS vasthoudt aan de macht. "We gaan niet voor om het even wat. Hetgeen nu op tafel ligt, is niet het programma van de PS. Maar we kunnen er mee leven. Vier partijen hebben gezegd dat het volstaat."

Charles Michel: 'Wij willen de hoogste inkomens doen betalen'

Volgens Onkelinx draait de blokkering rond de belastingen op meerwaarden en rond de invoering van een vermogensbelasting. MR-voorzitter Michel ontkent. "Wij willen de hoogste inkomens doen betalen."

Melchior Wathelet (CDH) verdedigde de aanval die zijn voorzitter Benoît Lutgen maandag lanceerde richting liberalen. "De MR moet nu maar eens duidelijkheid scheppen en Open VLD moet eindelijk 'ja' zeggen."

MR-voorzitter Michel zei dat de harde taal van PS en CDH het klimaat er niet beter op maken. "Maar ik laat mij niet van mijn stuk brengen door de theatralisering van de crisis."

Liberalen als laatste bij koning

Koning Albert II gaat nadat Di Rupo zijn ontslag indiende de partijvoorzitters van de partijen die deelnamen aan de regeringsvorming zien. De koning houdt ondertussen het ontslag van Di Rupo in beraad.

Benoît Lutgen, voorzitter van het CDH, mag als eerste langs op het kasteel van Ciergnon. Een uur later wordt SP.A-voorzitter Bruno Tobback verwacht. Om 14 uur gaat CD&V-voorzitter Wouter Beke naar Ciergnon. De koning ontvangt om 15 uur PS-vicepremier Laurette Onkelinx.

De liberalen van MR en Open Vld komen woensdag, als laatste dus, aan de beurt. MR-voorzitter Charles Michel om 10.30 uur, Open VLD-voorzitter Alexander De Croo een uurtje later. (Belga/SD)

Onze partners