PS bereid tot regionalisering accijnzen

27/09/10 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:08

Dat voorstel heeft ze op tafel gelegd in de werkgroep over de financieringswet.

De PS heeft zondag tijdens de vergadering van de werkgroep over de financieringswet enkele nieuwe voorstellen gedaan. Ze is bereid te onderzoeken of de btw bij nieuwbouw of verbouwingen enerzijds en de accijnzen anderzijds geregionaliseerd kunnen worden.

Dat schrijft De Standaard maandag. De werkgroep die zich buigt over een hervorming van de financieringswet kwam zondag enkele uren bij elkaar. SP.A-onderhandelaar Frank Vandenbroucke sprak maandagmorgen op de VRT-radio van een erg concrete discussie waarbij de twaalf principes voor de hervorming die eerder werden overeengekomen worden vertaald in concrete voorstellen.

Volgens De Standaard stellen de Franstalige socialisten intussen voor het deel van de personenbelasting waarover de regio's
kunnen beschikken op te trekken van 6,75 procent naar 10 procent.
Dat zou in totaal neerkomen om een fiscale autonomie van ongeveer 3 miljard euro.

Verdeelsleutel

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) liet maandag weten dat hij die tien procent onvoldoende vindt. Zelf denkt hij in de grootte orde van vijftig procent.

Voorts zou de PS een verdeelsleutel 90-10 hebben voorgesteld om het geld tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap in Brussel te verdelen. Globaal zou het inwonersaantal het enige criterium worden voor de verdeling van het geld tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap.

Voorts wordt gepleit voor een compensatie voor de inwoners in de hoofdstad die momenteel vrijgesteld zijn van belastingen, zoals de internationale en Europese ambtenaren. Daarnaast zou er ook een compensatie moeten komen voor de pendelaars.

Onze partners