Protestmars tegen vrijlating Michelle Martin brengt veel volk op de been

17/08/12 om 21:12 - Bijgewerkt om 21:12

Heel wat mensen zijn opgedaagd voor de protestmars tegen de vervroegde vrijlating van Michelle Martin.

Protestmars tegen vrijlating Michelle Martin brengt veel volk op de been

© Belga

16.33 uur: De mensen verbroederen en praten nog wat na 16.24 uur: Een doodskist waar de foto van Martin op prijkt wordt verbrand 16.18 uur: De mensenmassa scandeert 'Justice corrompu'Er wordt ook gezongen 'justice de merde' en 'Michelle in de cel' en 'de klarissen zijn medeplichtig'.

16.16 uur: Paul Marchal bedankt de mensen voor hun deelname aan de mars, hij dankt ook alle vrijwilligers en de civiele beschermingEr volgt applaus. Jean-Denis Lejeune en de andere aanwezige ouders zijn gelukkig met de steunbetuigingen van de Belgische bevolking. Ze worden her en der aangeklampt.

16.13 uur: De mensen blijven toestromen Meer en meer deelnemers bereiken het Brusselse Justitiepaleis. De civiele bescherming deelt massaal water uit.

16.06: Aankomst bij het Brusselse JustitiepaleisEen deelnemer aan de mars zegt tegen onze reporter dat Martin geen tweede kans mag krijgen. 'Ze heeft ook geen spijt betuigd', vult hij aan.

16.03 uur: Het metrostation Louiza is in zicht 15.51 uur: Cameraploegen mogen niet te dicht bij de ouders komenVooraan in de stoet weerklinkt regelmatig de leuze: 'Dutroux, Martin, assasin'.

15.46 uur: De politie schat dat ongeveer 5.000 mensen zijn opgedaagdDe mars verloopt in een rustige en serene sfeer. Volgens onze reporter is er geen sprake van incidenten. De ouders lopen voorop.

15.37 uur: De Russische ambassade net voorbij gestapt, de Naamse Poort komt in zicht 15.33 uur: De hitte deert de meeste deelnemers nietDe hitte deert de meeste mensen niet. Ze zijn gekomen om de ouders van de vermoorde meisjes een hart onder de riem te steken. Een manifestant met twee jonge kleuters verklaart aan onze reporter: 'Veel te heet, maar we hebben het er graag voor over'. Een andere deelnemer valt in en zegt dat de 'hitte al bij al nog meevalt'. 'Het toont ook onze volharding aan', vervolgt hij. Toch worden hier en daar mensen onwel door de warmte. Ze worden door de aanwezige verzorgers opgevangen.

15.23 uur: Er wordt koers gezet richting KruidtuinVeel mensen dragen witte paraplu's.

15.21 uur: De mediaDe deelnemers appreciëren de massale persbelangstelling. 'Leve vrt, leve vtm, leve de media', wordt er gescandeerd.

15.18 uur: WaterfleshervulpuntenOmwille van het warme weer zijn op diverse plaatsen langs het parcours waterfleshervulpunten voorzien. De manifestanten passeren het eerste aan de Brusselse Finance Tower. Hoewel er ook kinderen meelopen zijn het vooral volwassen die deelnemen aan de mars.

14.59 uur: Vertrek van de marsDe mars komt traag op gang. De ouders worden bij de afstap van het podium aangeklampt door pers en aanwezigen. Achter de ouders loopt een meisje verkleed als Vrouwe Justitia. Er weerklinken leuzen als 'Dutroux, Martin, assasin'.

14.40 uur: Publiek groeit aan
Het publiek blijft aandikken. De politie heeft nog geen officiële telling maar onze reporter schat het aantal aanwezigen ondertussen rond de 1.000. Er is ook nog een trein met ongeveer 500 mensen onderweg. Er wordt op hen gewacht alvorens de mars in te zetten. Een bus volgt de betoging om eventuele slachtoffers van het warme weer op te vangen. Er is water voorzien. Een van de aanwezigen zegt aan onze reporter: 'Dit grijpt me persoonlijk aan, ik heb ook kinderen'. Hij stelt de vraag of Dutroux binnen enkele jaren ook vrijkomt.

14.30 uur: Woorden van dank en toespraak uitgesproken door Paul Marchal Paul Marchal bedankt de toegestroomden om op de warmste dag van het jaar toch naar Brussel te komen. Ook Paul Marchal benadrukt dat het essentieel is om het strafuitvoeringsrecht te hervormen. 'Er moet meer rekening worden gehouden met de slachtoffers. Onderschat niet wat zij moeten meemaken'. Hij vervolgt: 'Martin is geen seutje, zij heeft samen met Dutroux onze kinderen ontvoerd. In al die jaren dat ze vastzat heeft ze maar 240 euro gespaard.'

14.15 uur: Speech Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie
Jean-Denis Lejeune begint met de mensen te bedanken voor hun aanwezigheid. Er wordt massaal 'Boe' geroepen als de vrijlating van Michelle Martin ter sprake wordt gebracht. Een plakkaat valt op in de mensenmenigte: 'Schande, 30 jaar is 30 jaar'. Lejeune benadrukt dat een grondige hervorming van de Belgische justitie noodzakelijk is. Hij roept op tot een rustige en serene mars.

14.00 uur: Kort voor de start van de mars
Er zijn heel wat mensen opgedaagd voor de mars tegen de vrijlating van Michelle Martin. Ook de buitenlandse pers is aanwezig. Volgens onze reporter ter plaatse is het voor de politie nog niet mogelijk om in te schatten exact hoeveel mensen er zijn. Vermoedelijk gaat het om 500 tot 700 mensen een uurtje voor de aanvang. Veel van de opgedaagden dragen witte ballonnen. Op spandoeken staan leuzes als 'couvent n'est pas prison' en 'Catho est pedo'. Een kind draagt een spandoek met de leuze: 'Justitie denk aub aan de kinderen'. Veel van de aanwezigen dragen ook spandoeken met foto's van andere vermiste kinderen. Er wordt geroepen 'Michelle in de cel'.

(JC/INM)

Lejeune vindt de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin onaanvaardbaar. "Tegenover zo'n beslissing zijn we het onszelf verplicht te reageren. Maar dit gaat alle Belgen aan. Het wordt geen witte mars om de gezinnen van de slachtoffers te steunen, maar een mars om de onrechtvaardigheden in het rechtssysteem te verbeteren."

"Er zal een podium opgezet worden aan de hoek van de Albert II-laan en de kleine ring", aldus Lejeune. "Daar zullen enkele woorden worden uitgesproken voor de start."

Sereniteit

De menigte zal via de kleine ring wandelen richting het Brusselse justitiepaleis, op het Poelaertplein. De optocht zelf zou een uurtje duren.

Het wordt een familiale optocht onder het motto "sereniteit en waardigheid". "We willen een sterke boodschap brengen zonder het minste geweld", legt Lejeune uit. "De mensen kunnen zich kleden hoe ze willen, het is geen Witte Mars. Daarvan is er slechts een geweest, op 20 oktober 1996", aldus Lejeune.

Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, zal vergezeld worden door de ouders van An en Eefje, en door Laetitia Delhez, een van de twee slachtoffers die de gruweldaden van Marc Dutroux hebben overleefd. Het andere slachtoffer, Sabine Dardenne, neemt niet deel aan de optocht.

Manifest voor een grondige justitiehervorming Omstreeks 16.00 uur worden de ouders verwacht bij het kabinet van minister Turtelboom. Het is de bedoeling hun eisen uit te leggen voor een grondige hervorming van justitie. Later, op vrijdag 24 augustus, volgt een ontmoeting met premier Di Rupo. (Belga/INM)

Onze partners