Protesten tegen besparingen in Brussel, Parijs en Lissabon

30/09/12 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

In Brussel, Parijs en Lissabon kwamen dit weekend duizenden mensen op straat tegen het besparingsbeleid.

Protesten tegen besparingen in Brussel, Parijs en Lissabon

© Reuters

Besparingen en ongelijkheid waren zondag de kop van jut tijdens een manifestatie voor het Justitiepaleis in Brussel. Volgens de politie daagden ongeveer 1.500 mensen op voor het initiatief van het Platform voor welvaart en tegen ongelijkheid, een initiatief van de vakbonden, ziekenfondsen, armoedeverenigingen en andere sociale organisaties. In Parijs en Lissabon kwamen ook duizenden op straat.

De deelnemers in Brussel hekelden de politieke hervormingen die volgens hen de kloof tussen arm en rijk vergroten in deze crisistijden. De manifestanten hadden vier grote eisen: de creatie van duurzame en kwalitatieve jobs, toereikende en welvaartsvaste uitkeringen, toereikende pensioenen en versterkte en toegankelijke sociale rechten en diensten.

Tijdens de manifestatie waren er onder meer ludieke acties tegen de privatisering van openbare diensten of het terugdringen van de loonkost.

"In België loopt 15 procent van de bevolking het risico op armoede. Dat is veel voor een van de rijkste landen ter wereld. De hervorming van de pensioenen betekent een besparing op de kap van de gepensioneerden. En de werkloosheidsuitkeringen zullen degressief zijn vanaf 1 november om zogezegd de werklozen aan het werk te krijgen. De federale regering wil 380.000 mensen uit de armoede halen tegen 2020, maar die maatregelen kunnen niet anders dan nieuwe armen creëren", zei Peter Heirman van het Netwerk voor Armoedebestrijding.

Franse Links Front demonstreert tegen besparingsbeleid in Parijs

Aanhangers van het Franse Links Front hebben in Parijs geprotesteerd tegen het besparingsbeleid van de Franse regering. De deelnemers eisten onder meer een volksreferendum over het Europese fiscaalpact voor meer begrotingsdiscipline, dat de komende week door het Franse parlement bekrachtigd moet worden. De daarin verankerde rem op de schuld zal volgens de manifestanten weinig speelruimte overlaten aan de socialistische regering en tot een langdurige recessie leiden.

Over het deelnemersaantal van de demonstratie zijn er vooralsnog geen officiële cijfers. De "Front de Gauche" verwachtte enkele tienduizenden mensen. De aanvoerder is Jean-Luc Mélénchon, bij de presidentsverkiezingen in mei haalde hij nog ongeveer elf procent van de stemmen.

Opnieuw massaal protest tegen besparingen in Portugal

Ook de Portugese besparingsmaatregelen hebben eerder dit weekend opnieuw duizenden ontevreden Portugezen op straat gelokt. Volgens mediaberichten verzamelden zich zaterdag tienduizenden manifestanten zich in het centrum van Lissabon om tegen de geplande bezuinigingen te protesteren. Ze eisen ook dat eerste minister Pedro Passos Coelho aftreedt.

De koepelvakbond CGTP organiseerde het protest, reeds de derde massale manifestatie in twee weken. "Deze regering is volledig in diskrediet gebracht, zo kan het niet verder", aldus secretaris-generaal
Armenio Carlos van CGTP. Het protest verliep vreedzaam.

Na vorige protesten zocht Coelho alternatieve besparingsmaatregelen voor die plannen, die de bevolking woedend maakten. Vrijdag werd bekend dat in de eerste jaarhelft het Portugese begrotingstekort op 6,8 procent van het bbp uitkwam. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die Lissabon voor 78 miljard euro internationale steun toezegden, eisten in ruil dat het land zijn begrotingstekort tot 4,5 procent zou terugbrengen in 2012.

Eerder deze maand werd het doel wat afgezwakt, tot 5 procent van het bbp, maar daar staat Portugal nog ver van af. (Belga/SD)

Onze partners