Protestactie tegen schrappen van 300 treinen

© Belga

Tussen 150 en 200 mensen hebben vrijdagochtend actie gevoerd voor het gebouw van spoorwegmaatschappij NMBS in de buurt van het Brusselse Zuidstation.

De betogers vrezen dat tijdens de raad van bestuur drastische besparingsmaatregelen zullen worden voorgesteld voor het binnenlandse reizigersverkeer. Ze zijn in het bijzonder bang dat meer dan 300 treinen per dag zullen verdwijnen, net als verschillende haltes en stations. Het ondernemingsplan moet de spoorwegmaatschappij weer naar een budgettair evenwicht leiden tegen 2015.

Vrijdagochtend drongen de betogers binnen via de hoofdingang van het gebouw om hun stem te laten horen. Het gaat vooral om betogers van de christelijke en socialistische spoorvakbonden, maar ook van reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be. Veiligheidsagenten zorgden ervoor dat de leden van de raad van bestuur via een andere ingang binnenkwamen.

Meer acties in de toekomst

Nadat enkele manifestanten werden ontvangen om hun grieven over te maken voor de raad van bestuur, verklaarden ze “weinig vertrouwen” te hebben en wezen ze op de absurditeit van de situatie “van een bedrijf dat elk jaar meer reizigers vervoert, maar toch steeds meer snijdt in het aantal werknemers en diensten”. Ze gaven aan nog andere acties te willen organiseren in de toekomst. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content