"Programma's van N-VA en MR betekenen einde van Belgisch sociaal model" (Onkelinx)

22/02/14 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

Volgens PS-vicepremier Laurette Onkelinx leiden de programma's van de N-VA en de MR naar het einde van het Belgische sociaal model. MR-voorzitter denkt dat de PS panikeert vanwege de opmars van de Franstalige PVDA in de peilingen.

"Programma's van N-VA en MR betekenen einde van Belgisch sociaal model" (Onkelinx)

Laurette Onkelinx (PS) © Belga

De programma's van de MR en de N-VA, "twee partijen die erg dicht bij elkaar liggen op sociaal-economisch vlak en die ons willen opzijzetten", leiden naar het einde van het Belgische sociaal model, zegt PS-vicepremier Laurette Onkelinx in een interview met Le Soir.

"De budgettaire realiteit is zo dat we 14 miljard euro zullen moeten zoeken voor 2019. Men moet eerlijk zijn met de bevolking. Er zijn maar drie mogelijkheden. Eén: sociale afbraak. Twee: continuïteit, sociale stabiliteit. Drie: een herziening van het begrotingstraject", aldus de PS-vicepremier.

"Ons sociaal systeem wordt geliquideerd"

Onkelinx vindt dat het tweede en derde spoor de toekomst garanderen, terwijl het eerste destructief is. "De liberalen en de N-VA doorspekken hun campagne met grote fiscale geschenken: 20 miljard, bovenop de budgettaire sanering. Dat maakt 34 miljard. En wanneer men hen vraagt hoe ze dat zullen betalen, spreken ze over het terugverdieneffect, bevriezing van uitgaven, ... Men moet weten dat de werkingskosten in de Sociale Zekerheid minder dan 3 procent uitmaken. De rest, ruim 97 procent, zijn prestaties. Anders gezegd: de bevriezing komt neer op lagere pensioenen, ons sociaal systeem liquideren."

Charles Michel: "Onkelinx verliest koelbloedigheid"

"Er heerst paniek bij de PS omdat de PTB, de Franstalige PVDA, een nuttige stem wordt op links. De vicepremier verliest haar koelbloedigheid", luidde de reactie van Charles Michel.

Lees meer over:

Onze partners