Profiteurs uitwijzen wordt moeilijker

07/02/14 om 06:58 - Bijgewerkt om 06:58

Het wordt moeilijker om EU-burgers die onterecht van onze sociale zekerheid profiteren, het land uit te wijzen.

Profiteurs uitwijzen wordt moeilijker

Nahima Lanjri (CD&V) © Belga

In het kader van de gezinshereniging mogen EU-burgers veel meer familieleden laten overkomen. Verder wordt het moeilijker om EU-burgers die onterecht van onze sociale zekerheid profiteren, het land uit te zetten. Dat staat in een wetsontwerp dat de Kamer volgende week goedkeurt, schrijft Gazet Van Antwerpen.

België moet onder druk van de Europese regels en rechtspraak zijn vreemdelingenwet op meerdere vlakken versoepelen. Zo wordt het veel moeilijker om een EU-onderdaan die profiteert van onze socialevoorzieningen, zoals leefloon of werkloosheidsuitkering, terug te sturen naar zijn land van herkomst. Voortaan moeten allerlei factoren in acht worden genomen, bijvoorbeeld of de profiteurssituatie misschien niet tijdelijk is.

Verder zullen EU-burgers veel meer gezinsleden kunnen laten overkomen dan nu al het geval is. Naast kinderen, vrouw en ouders mogen in de toekomst ook ernstig zieke familieleden, familieleden ten laste en niet-geregistreerde partners naar ons land komen.

De versoepeling van de regels valt ook bij sommige meerderheidspartijen zwaar. Zo vreest het Antwerpse Kamerlid en migratiespecialiste Nahima Lanjri (CD&V) dat onze Belgische strengere regels van enkele jaren terug door de nieuwe wet drastischworden beperkt. "Dat zal misbruiken aanwakkeren en de strijd tegen schijnhuwe-lijken en schijnsamenwoonsten opnieuw ondergraven", stelt ze. (Belga/EE)

Onze partners