Procureur: 'We hebben naast Verviers nog aanslagen verijdeld'

22/08/15 om 05:11 - Bijgewerkt om 05:13

Het federaal parket heeft dit jaar niet alleen in Verviers aanslagen verijdeld. Dat zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

Procureur: 'We hebben naast Verviers nog aanslagen verijdeld'

Procureur Frédéric Van Leeuw © BELGA

Procureur Van Leeuw wordt geïnterviewd in De Tijd. "We hebben dit jaar al meer terrorismedossiers geopend dan in heel 2014 en dat was met 195 terrorismedossiers al een absoluut recordjaar", zegt hij. "Neen, dit is een strijd die nog jaren zal duren."

De procureur is bewust vaag over de verijdelde aanslagen. "We hebben aanslagen verijdeld, meer kan ik daarover niet zeggen. Zulke tussenkomsten leiden niet altijd tot een rechtszaak. We hebben dossiers waarin we zeker zijn dat we aanslagen hebben verijdeld, maar waar we geen solide bewijzen hebben. Soms moeten we te vroeg ingrijpen om geen risico te lopen. Dan ontsnappen die mensen aan een vervolging of een veroordeling, maar we hebben liever een slecht gerechtelijk dossier dan een mooie aanslag."

Aandacht zoeken

Van Leeuw vindt dat te veel communicatie over verijdelde aanslagen de terroristen in de kaart speelt. "In januari hebben we de terroristencel in Verviers kunnen stoppen, maar eigenlijk is ze enigszins geslaagd in haar opzet. Het moderne terrorisme gebruikt de media en wil zoveel mogelijk impact. Dat is in Verviers gelukt. Iemand heeft onze actie met zijn telefoon gefilmd. Die beelden zijn de wereld rond gegaan. De impact, vlak na de aanslagen in Parijs, was enorm voor België. Dat is geen kritiek op de media, maar dat zoeken de terroristen: ze willen van zich doen spreken."

Niet alleen IS

"Het gros van de terrorismedossiers is gelinkt aan Islamitische Staat (IS) en Syrië. Maar we vrezen ook gevaar vanuit Libië want de situatie is daar onstabiel", zegt de federaal procureur aan De Tijd. Maar daarnaast was er ook een dossier over de organisatie Al-Shabaab uit Somalië, en ook een uit Kenia. Tot slot wil het parket de Koerdische PKK vervolgen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. De explosie aan dossiers zorgt voor een toenemende werkdruk bij het federaal parket. "Gelukkig voorziet de minister van Justitie in zijn geplande wetswijzigingen in twee extra permanente terrorismemagistraten. Maar het kan zeker nog een jaar duren vooraleer die echt kunnen beginnen en dan nog volgt een inloopperiode".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners