Procureur-generaal pleit voor tabula rasa strafprocedure

09/12/10 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

De onderzoeksrechter, de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling mogen wat Frank Schins betreft verdwijnen.

De Gentse procureur-generaal Frank Schins pleit voor een grondige hervorming van het strafrecht. In de strafprocedure zou het gewicht van het onderzoek niet langer bij de onderzoeksrechter mogen liggen. De KI en de raadkamer mogen wat hem betreft afgeschaft worden.

Schins doet zijn ideeën uit de doeken in de Juristenkrant, zo meldde De Standaard donderdag. Hij stelt vast dat het wetboek van strafvordering van 1808 dateert en het strafwetboek van 1867. Beiden zijn volgens hem hopeloos verouderd.

Schins pleit voor nieuwe procedures. Zowat alle complexe fraude-onderzoeken die in België onderzocht worden, lopen immers met een sisser af, aldus de procureur-generaal.

Hij pleit in de Juristenkrant voor een volledig nieuwe strafprocedure, waarbij het gewicht van het onderzoek niet langer bij de onderzoeksrechter, maar bij het openbaar ministerie ligt.

'Wij zien liever een rechter van het onderzoek dan een onderzoeksrechter. Hij is niet langer de superspeurneus, maar hij toetst de feiten aan het recht - net zoals elke andere rechter', aldus Schins. De Kamer van Inbeschuldigingstelling en de raadkamer mogen wat hem betreft afgeschaft worden.

'Onderzoeksrechters behouden'

In een reactie aan de VRT-radio pleitte Karel Van Cauwenberghe, de voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters, er donderdagochtend voor de onderzoeksrechters te behouden.

Onderzoeksrechters zijn van belang voor de onafhankelijkheid van een gerechtelijk onderzoek. Ze zijn ook van in het begin bij een zaak betrokken en behouden zo een totaalbeeld op het onderzoek, zo argumenteert hij.

Van Cauwenberghe pleit eerder voor een betere organisatie en structuur van het gerechtelijk landschap om een vlotte doorstroom van zaken te verzekeren.

Onze partners