Proces Scientology: "OSA wordt verkeerd voorgesteld in dossier"

30/10/15 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Op het proces over Scientology heeft een van de vroegere verantwoordelijken van OSA (Office of Special Affairs) op Europees niveau, vrijdag gezegd dat dit bureau voor speciale zaken "niet correct voorgesteld werd in het dossier". Hij reageerde op een uitspraak van de voorzitter van de rechtbank, die de indruk had dat OSA de veiligheidsdienst van de religieuze beweging was.

Proces Scientology: "OSA wordt verkeerd voorgesteld in dossier"

De Church of Scientology in Los Angeles © REUTERS

De Belgische en Europese afdeling van Scientology alsook leden en ex-leden van de internationale beweging staan in Brussel onder meer terecht wegens oplichting en onwettige uitoefening van geneeskunde. Martin W. richtte het Europese bureau van Scientology op. De Engelstalige beklaagde ontkende vrijdag dat hij geïnfiltreerd was in Europol en Interpol. Hij zei dat hij de secretaris-generaal van Interpol en de directeur van Europol wel ontmoet had om hen uit te leggen dat de gerechtelijke dossiers tegen Scientology volgens hem ongegrond waren.

Tijdens de huiszoeking van 30 september 1999 bij Scientoloy in Brussel had Martin W. volgens de speurders geprobeerd diskettes weg te moffelen en had hij getracht weg te glippen. Dat sprak hij vrijdag tegen. "Ik wist niet dat het de politie was, de politieagenten spraken Frans", zei hij. "Er werd me niet gezegd wat ik niet mocht doen." De diskettes, die informatie over de gevaren van het overmatige gebruik van vitaminen bevatten, waren gecodeerd. Volgens Martin W. was dat vanwege het risico dat de informatie gehackt zou worden. De beklaagde werd ook ondervraagd over de codes die OSA gebruikte om leden van Scientology te identificeren. Hij antwoordde dat hij zo'n code slechts voor één persoon gebruikt had die niet bij naam genoemd wilde worden in een document.

Slechts artikels

Bij de huiszoeking vond de politie in het bureau van W. documenten met artikels over de onderzoeksrechter die het onderzoek naar Scientology leidde. "Het waren slechts artikels", zo reageerde de beklaagde. Als verantwoordelijke van OSA Europe behoorde het tot zijn taken artikels op te zoeken die kritisch waren ten aanzien van de Europese afdeling van Scientology.

Volgens Martin W. stond OSA in voor de externe relaties van de beweging, waaronder de relaties met gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, en deed het bureau ook onderzoek in dit verband. Martin W., die op 19-jarige leeftijd lid werd van Scientology, richtte het Europese bureau van de beweging in 1990 op. In 2003 werd het bureau in de vzw Scientology Kerken voor Europa opgenomen, waar W. belast werd met mensenrechtenkwesties. Hij zei dat hij sinds 2006 geen actief lid meer was van de beweging maar wel nog een "parochiaan" bleef. (Belga/MVM)

Onze partners