Proces Ronald Janssen wordt ook proces Leuvense speurders

20/09/11 om 07:29 - Bijgewerkt om 07:29

Voor het assisenhof van Tongeren start vandaag het proces tegen Ronald Janssen. De man staat terecht voor de moorden op Annick Van Uytsel (18), Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22). Het hof zal allicht ook het proces maken van de Leuvense speurders die de moordenaar mogelijk al veel eerder hadden kunnen oppakken.

Proces Ronald Janssen wordt ook proces Leuvense speurders

© ImageGlobe

De politie van Tongeren heeft opgeroepen om vandaag het centrum van de stad te vermijden. Er wordt een enorme drukte verwacht. In en rond het justitiepaleis van Tongeren zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht.

Ongenoegen bij journalisten

De assisenzaak tegen de vermeende moordenaar Ronald Janssen zorgt voor een enorme mediatoeloop. In de zaal zelf worden maar een tiental journalisten toegelaten. De rest moet de zitting volgen op een tv-scherm in een nabijgelegen zaaltje. Dat zorgde vorige week voor veel ongenoegen bij de Vlaamse Vereniging voor journalisten (VVJ)

Janssen wil niet gefilmd worden

De beklaagde heeft gevraagd om tijdens het proces niet gefilmd of gefotografeerd te worden. Ook dat zorgt voor wrevel bij de media. Een assisenzaak is een openbare aangelegenheid. Volgens Pol Deltour van de VVJ zou het gerecht de indruk kunnen wekken dat het iets te verbergen heeft.

Proces duurt vier weken

Vandaag start het proces met de samenstelling van de jury. Vrijdag vindt dan de eerste zitting plaats. Het proces duurt naar verwachting vier weken. Het is dit jaar het grootste proces voor het hof van assisen in Limburg.

Proces van Leuvense speurders

Naast het proces van Ronald Janssen, wordt in Tongeren ook het proces van het gerechtelijk onderzoek gemaakt. Het hof van assisen zal ook oordelen over de Leuvense speurders. Volgens de verdediging hebben die tijdens het onderzoek de flaters opgestapeld en hadden ze Ronald Janssen veel eerder kunnen oppakken voor de moord op Annick Van Uytsel. De gruwelijke conclusie hiervan is dat Shana en Kevin vandaag mogelijk nog geleefd hadden.

Ouders niet aanwezig

De ouders van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus zijn niet aanwezig op de eerste dag van het proces. Ze hebben dat in onderling overleg afgesproken. Wellicht kijken ze vrijdag voor het eerst de moordenaar van hun kind in de ogen.

Na de assisenzaak moet Ronald Janssen nog voor de correctionele rechtbank verschijnen voor 20 verkrachtingen. (EE)

Onze partners